Anglija je imela tekmo svetovnega prvenstva, a najprej so imeli njeni navijači nalogo. Za pivo.

DOHA, Katar – Matthew Wyatt, soočen z zastrašujočo možnostjo, da bo celotno tekmo svetovnega prvenstva preživel brez alkohola, potem ko so katarske oblasti prepovedale prodajo piva na stadionih in okoli njih, je naredil to, kar bi storil kateri koli angleški navijač v podobnih izrednih razmerah. Uresničil je svoj rezervni načrt.

“Bil je pod pritiskom, da najde primerno ustanovo,” je pojasnil njegov prijatelj Mel Kenny.

Ena od možnosti je bila posvetovanje z Zemljevid alkohola v Katarju, seznam pivnic, ki ga je sestavil zaskrbljeni Američan in se je razširil kot samizdate, ko so se oboževalci zgrnili v to majhno državo, večinoma brez alkohola. Toda Wyatt in Kenny sta se namesto tega odpravila v Red Lion, pub, ki je bil diskretno skrit v hotelu v Dohi, ki je, kot je doma uslužno poročal tabloid Daily Star, ponujal “piva lačnim angleškim navijačem oazo v puščavi”. Bilo je že vrveče od oboževalcev.

Navijači številnih držav ob nogometu seveda uživajo v pivu. Američani in Argentinci, Nemci in Mehičani in (predvsem) povsod vmes. A nekaj o Angležih ostaja.

“Še nikoli v življenju nisem videl treznega angleškega nogometnega navijača,” je dejal 36-letni navijač po imenu Simon, ki ni želel izdati svojega priimka, morda zato, ker je bil sam nekoliko trezen. O alkoholu in angleških tekmah je dejal: »Mislim, da je beseda ‘bistvena’. Ali “obvezno”. Ali več drugih sinonimov.”

Ali kot je rekel Brad Hirst, ki je prišel vse iz Burnleyja, mesta približno 30 milj severno od Manchestra: “Če ne moreš piti, v čem je smisel?”

“Oasis” je bil eden od načinov za opis rdečega leva. V ponedeljek je bilo videti kot nekakšna zelena cona za angleške navijače, ki so poskušali piti toliko, kolikor je fizično mogoče, preden so se odpravili na mednarodni stadion Khalifa, kjer naj bi njihova ekipa igrala z Iranom. (Nato so veselo zapeli serenado svoje ekipe, ko je zmagala s 6-2.)

Vsi navijači so imeli svoje individualne pristope.

“Ohlajamo se,” je dejal Wyatt, pri čemer je imel v mislih veliko praznih steklenic piva in veliko polnih steklenic vode na njihovi stojnici. “Tako kot navodila, ki nam jih je poslalo britansko veleposlaništvo.”

Nekaj ​​miz stran je 52-letni Gary Douglas meril čas v kozarcih za pinto. “Prišli smo pred šestimi pivi,” je rekel. Douglas in njegov prijatelj Neil Tattersall, 43, sta poskusila drugo rundo, na vrsti pa je bilo še šest pintov – po trije. (“Prelen sem, da bi vsakič stal v vrsti,” je dejal Tattersall o nakupu v razsutem stanju.) Spoznali so, da imajo eno uro časa.

Navijači so imeli nenaden pogled na pravilo prepovedi piva na svetovnem prvenstvu. Številni so dejali, da se jim zdi pomembno spoštovati katarsko kulturo in da jih ne moti, da se odpovejo alkoholu med samo tekmo, saj je to običajno pravilo na stadionih v Premier ligi in drugod po Evropi.

Toda nenadna odredba jih je oslepila in zmotila njihovo dolgoročno načrtovanje pitja alkohola pred turnirjem. In zamerili so jim, da jim ob bližajočih se tekmah onemogočajo pijačo in druženje ob stadionu, ritual, ki pred tekmami doma in v tujini redno združuje tudi navijače različnih ekip, pogosto smrtne sovražnike.

Nova ureditev v Katarju je pomenila, da so morali več pijač stlačiti v krajšem časovnem obdobju, čemur je sledilo predolgo obdobje brez piva. (Razen vode. Ali Budweiser Zero, katerega ime govori samo zase.)

“Spijemo pet steklenic naenkrat, namesto da bi hodili naokoli, kar ni dobra ideja,” je priznal 32-letni Hirst.

Katar ima stroge predpise o alkoholu in jih je omilil, da bi lahko navijačem svetovnega prvenstva pili ob določenih urah in na določenih lokacijah. Toda obiskovalci še vedno ne smejo tihotapiti steklenic pijače v hotele za tajno pitje, preden jo pretočijo na ulici. Prav tako ne morete vi in ​​vaši pajdaši množično paradirati po mestu, polivati ​​pivo, nepovezano skandirati ali pijano žaliti ljudi iz drugih držav.

Angleški navijači se težko odrečejo tem dejavnostim, ki so zelo del njihove nogometne kulture, tudi če so najhujši časi huliganstva v nogometu mimo.

“Odkloniti Angležu pivo pomeni izstradati Angleža,” je dejal Kenny, ki je (večkrat) omenil, da je tisti dan dopolnil 50 let.

Wyatt in Kenny, ki sta se spoznala pred leti kot študenta na Univerzi v Manchestru, sta se skupaj udeležila petih svetovnih prvenstev, začenši z Japonsko in Južno Korejo leta 2002. (Izpustila sta Rusijo 2018.) Nekateri njuni najlepši turnirski spomini se vrtijo okoli pijače , rekli so. Na Japonskem je pivovarna Sapporo priredila epski dogodek, na katerem so oboževalci lahko v določenem času popili toliko piva in pojedli toliko govedine z žara, kolikor so želeli; Wyatt in Kenny sta mislila, da je minilo morda 150 minut; niso mogli natančno spomniti.

Na drugem postanku na tem potovanju je Kenny toliko popil, da je z železniške postaje skoraj zamudil tekmo med Anglijo in Švedsko. “Rekel sem mu: ‘Pojdi brez mene,'” se je spominjal.

Toda Wyatt ga ni hotel zapustiti. “Dal mi je nekaj, na primer čokoladico, in to me je oživilo,” je dejal Kenny. Tekma, sta se spomnila oba, je bil neodločen.

Takrat se je že bližal začetek tekme in navijači pri Red Lion so postajali ostri. Nekateri so vzeli standardno angleško petje, kjer so vedno znova ponavljali “England”, le da je zvenelo kot “Ing-er-land”. Paul Farrell, ki je bil oblečen v svetega Jurija, zaščitnika Anglije – njegov kostum je vključeval platneno haljo, kapuco iz verižne pošte in po meri izdelan ščit – je dejal, da sam po sebi ni bil pijan, ampak samo “napušen”.

Ko je odšel, je začel peti s pesmijo izboljšan refren “He will not drink in Qatar,” na melodijo “She’ll Be Coming ‘Round the Mountain.”

Angleški navijači so nato zapustili bar in se napotili proti stadionu, zamenjala pa jih je nova skupina: valižanski navijači, ki so blesteli v svojih zmajevih oznakah, in nizozemski, vsi v oranžni barvi.

“Vedno pijemo pred tekmo, vendar ne gremo ven, da bi nas pretepli,” je povedal Thomas Bowen, 27, iz Walesa.

Rekel je, da čeprav spoštuje angleški pristop, imajo njegovi rojaki svoje tradicije. “Postanejo precej razposajeni,” je dejal. “Enostavno radi pojemo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *