Anglež Harry Kane in nekateri drugi evropski kapetani so povedali, da na svetovnem prvenstvu ne bodo nosili traku OneLoveCNN

Kapetani več evropskih ekip je ne bodo nosili Zapestnice “OneLove”. na Svetovno prvenstvo v Katarju zaradi nevarnosti rumenih kartonov.

Anglija, Nizozemska, Belgija, Danska, Nemčija, Švica in Wales so bile pripravljene sodelovati v kampanji OneLove za spodbujanje vključevanja in boj proti diskriminaciji.

Toda združenja teh držav so v izjavi v ponedeljek dejala, da traku – na katerem je črtasto srce v različnih barvah, ki predstavlja vso dediščino, izvor, spol in spolno identiteto – ne bodo nosili v Katarju.

“FIFA [football’s global governing body] je bilo zelo jasno, da bodo uvedli športne sankcije, če bodo naši kapetani nosili trakove na igrišču,” je zapisano v skupni izjavi.

“Kot nacionalna združenja naših igralcev ne moremo postaviti v položaj, kjer bi se lahko soočili s športnimi sankcijami, vključno s kartoni, zato smo kapetane prosili, naj ne poskušajo nositi trakov na rokah na tekmah svetovnega prvenstva v nogometu.”

»Bili smo pripravljeni plačati kazni, ki bi se običajno uporabljale za kršitve predpisov o dresih, in trdno smo se zavezali, da bomo nosili trak. Vendar pa naših igralcev ne moremo spraviti v situacijo, ko bi lahko prejeli rumeni karton ali bili celo prisiljeni zapustiti igrišče,” so dodali v izjavi.

Odločitev, da traku ne bodo prikazani v Katarju, je prišla nekaj ur pred prvo tekmo Anglije proti Iranu, medtem ko se Wales pomeri z ZDA in Nizozemska pozneje v ponedeljek igrata s Senegalom.

Državi sta dejali, da sta “razočarani” nad tem, kar sta opisali kot “brez primere” odločitev FIFA, da kaznuje kapetane zaradi nošenja traku.

»Septembra smo pisali FIFA in jih obvestili o naši želji, da nosimo trak One Love, da bi aktivno podprli vključevanje v nogomet, vendar nismo prejeli nobenega odgovora. Naši igralci in trenerji so razočarani – so odločni zagovorniki vključevanja in bodo svojo podporo izkazali na druge načine,« je zapisano v izjavi.

Francija je bila del kampanje, ki traja celo sezono, vendar je prejšnji teden kapetan Hugo Lloris povedal novinarjem, da bodo med turnirjem “spoštovali” lokalno kulturo.

Medtem je nizozemska nogometna zveza v ponedeljek sporočila, da je “globoko razočarana”, da bo kapetan Virgil van Dijk prejel rumeni karton zaradi nošenja traku na igrišču.

V pripravah svetovno prvenstvo v Katarju – kjer homoseksualnost je nezakonita in se kaznuje z zaporom do treh let – je bil deležen kritik zaradi svojega stališča do pravic LGBTQ.

Poročilo Human Rights Watch je prejšnji mesec objavilo dokumentirane primere, ko so katarske varnostne sile samovoljno aretirale LGBT-osebe in jih podvrgle “zlorabam v priporu”.

Vendar pa je država vztrajala, da so “vsi dobrodošli” na turnirju, in dodala v izjavi za CNN ta mesec, da “je naš zapis pokazal, da smo toplo sprejeli vse ljudi ne glede na poreklo”.

V izjavi, ki je bila prejšnji teden poslana CNN v imenu vrhovnega odbora za dostavo in zapuščino (SC), ki je od svoje ustanovitve leta 2011 odgovoren za nadzor nad infrastrukturnimi projekti in načrtovanje svetovnega prvenstva, je navedeno, da je zavezan “vključujočemu in nediskriminatorno« svetovno prvenstvo, ki opozarja na dejstvo, da je država domnevno gostila na stotine mednarodnih in regionalnih športnih dogodkov od zmage na svetovnem prvenstvu leta 2010.

Približno v istem času, ko so države objavile, da njihovi kapitani ne bodo nosili traku v Katarju, je FIFA začela svojo lastno kampanjo “Brez diskriminacije” in rekla, da bo imelo vseh 32 kapetanov možnost nositi trak, povezan s kampanjo.

»O tej temi sem se pogovarjal z domačini [Qatar] vrhovnega vodstva,” je dejal predsednik FIFA Gianni Infantino na sobotni novinarski konferenci.

»Potrdili so in lahko potrdim, da so vsi dobrodošli. Če kdo trdi drugače, to ni mnenje države in zagotovo ni mnenje FIFA.”

Toda odločitev FIFA, da kaznuje igralce zaradi nošenja trakov “OneLove”, je sprožila ogorčenje, pri čemer je Združenje nogometnih navijačev, nacionalno predstavniško telo za navijače v Angliji in Walesu, dejalo, da se “počuti izdano”.

“Že od leta 2010 postavljamo vprašanja o primernosti Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva,” je FSA zapisala v izjavi.

“Vsakdo je lahko videl, da se to dogaja, in presenetljivo je, da zjutraj na otvoritvi svetovnega prvenstva v Angliji FIFA cenzurira igralce … ki želijo deliti pozitivno sporočilo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *