Android TV bo leta 2023 zahteval aplikacijske svežnje, velikost aplikacije naj bi zmanjšala za 20 %

Android TV bo v prihodnosti manj požrešen za shranjevanje. Google napovedal da bo format datoteke aplikacij za Android, ki prihrani prostor, Android App Bundles (AAB), končno standarden na Android TV. Do maja 2023 – to je čez šest mesecev – bo Google zahteval, da vse aplikacije za Android TV preklopijo na novo obliko datoteke, kar lahko zmanjša zahteve za shranjevanje aplikacij za 20 odstotkov.

Shranjevanje za Android TV je vedno težavno, ker proizvajalci strojne opreme želijo izdelati strojno opremo pametnih televizorjev in televizijskih sprejemnikov čim ceneje, kar pogosto pomeni pošiljanje z minimalnim prostorom za shranjevanje. Google pravi, da imajo “leta 2022 pametni telefoni pogosto najmanjšo velikost pomnilnika 64 GB, pametni televizorji pa imajo v povprečju le 8 GB.” Google sam je pravzaprav glavni storilec, saj ima Google Chromecast z Google TV samo 8 GB prostora za shranjevanje. To niti približno ni dovolj in veliko ljudi zmanjka prostora za shranjevanje na novem Chromecastu z minimalnim številom nameščenih aplikacij za vsebino. Obstaja 10.000 aplikacij za Android TV, med katerimi so nekatere največje 10 GB+vendar jih večina uporabnikov Android TV ne more namestiti.

Paketi Android App Bundles ne bodo čarobni pripomoček za slabo zasnovane naprave z nezadostnim prostorom za shranjevanje, vendar vsaka malenkost pomaga. Paketi Android App Bundle so bili napovedani z Androidom 9 leta 2018 kot način za prihranek prostora za shranjevanje naprave z razdelitvijo aplikacije na module namesto enega velikega monolitnega APK-ja (stara oblika aplikacije za Android) z vsemi možnimi podatki. Aplikacije za Android podpirajo ogromno različnih jezikov, ločljivosti zaslona in arhitektur CPE, vendar mora vsaka posamezna naprava izbrati le nekaj teh možnosti, da deluje. Android App Bundles se integrirajo s Trgovino Play, da ustvarijo dinamičen sistem dostave za vsak modul. Vaš telefon Trgovini Play sporoči, katere module potrebuje, Googlovi strežniki pa sestavijo ustrezen paket in ga pošljejo v vašo napravo. Razvijalci lahko celo vključijo nekatere manj uporabljene funkcije aplikacije v paket, ki ga je mogoče sproti prenesti, če ga uporabnik potrebuje.

Paketi aplikacij v bistvu prenašajo veliko odgovornosti za pakiranje aplikacij v oblak, in sicer Googlov oblak, kar povzroča precejšnjo zaklenjenost Googla. Razvijalci morajo naložiti svoje ključe za podpisovanje aplikacij in bazo kod v Googlove strežnike, ki so zdaj odgovorni za sestavljanje svojih aplikacij v potencialno več kot 100 modulov. Trgovina Play je zdaj odgovorna za ugotavljanje, kaj telefon potrebuje za sprotno dostavo teh modulov. Toda tudi če bi trgovina z aplikacijami tretje osebe lahko posnemala vse to, obstaja velika verjetnost, da razvijalci ne želijo zaupati milijonom različnih trgovin z aplikacijami svojih ključev za podpisovanje.

Google pravi, da paketi Android App Bundles v povprečju prihranijo približno 20 odstotkov prostora v primerjavi z monolitnim APK-jem, kar bo v veliko pomoč za te naprave z omejenim pomnilnikom. Od leta 2021 so obvezni standard za telefone in tablice, čez pol leta pa jih bodo morale uporabljati tudi TV aplikacije. Razvijalcem, ki ne preklopijo pravočasno, bodo njihove TV aplikacije skrite pred iskanjem, zato se bolje lotite dela! Google ocenjuje, da “v večini primerov inženir potrebuje približno tri dni za selitev.”

Slika seznama avtorja Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *