Analiza: Tesen proračun pušča izziv rasti v Združenem kraljestvu neizpolnjen

  • Hunt pravi, da davki naraščajo, da je poraba potrebna za boj proti inflaciji
  • “Poskušal sem se izogibati vsemu, kar škoduje dolgoročni rasti”
  • Toda malo v proračunu, ki bi lahko pomagalo pri rasti kratkoročno
  • Samo gospodarstvo G7 v Združenem kraljestvu si še ni opomoglo na velikost pred pandemijo
  • Za pospešitev rasti so potrebne obsežne reforme – IFS

LONDON, 18. novembra (Reuters) – Britanski minister za finance Jeremy Hunt pravi, da so višji davki in omejitve porabe cena, ki jo je treba plačati, da se omogoči gospodarska rast v prihodnosti, vendar njegov novi proračun ponuja malo takojšnje pomoči podjetjem, ki morajo poslovati bodisi kakšno okrevanje.

Hunt je zakonodajalce spomnil na svojo preteklost trženja in založništva, v četrtkovem govoru o proračunu v parlamentu pa je pospešitev gospodarske rasti postavil za prednostno nalogo.

Toda večina njegovih ukrepov – od višje socialne varnosti in davkov na dodano vrednost za delodajalce, davkov na nepričakovane dobičke za energetska podjetja in manj spodbud za raziskave in razvoj – bo vsaj za zdaj verjetno delovala nasprotno.

Hunt in premier Rishi Sunak sta podjetjem že povedala, da se bodo od aprila soočila z velikim zvišanjem davka na svoje dobičke.

Združeno kraljestvo nujno potrebuje podporo za rast. Je edino gospodarstvo skupine sedmih, ki si je še opomoglo na velikost pred covidom, saj se spopada z eno najvišjih stopenj inflacije med bogatimi državami, pomanjkanjem delovne sile in ovirami za trgovino z Evropsko unijo, ki jih je ustvaril Brexit.

V petkovih intervjujih z mediji je Hunt zavrnil kritike – nekatere od njih znotraj svoje konservativne stranke – da je zaviral rast, češ da je pričakovani udarec za britansko gospodarstvo manjši od napovedane upočasnitve za Nemčijo.

Poudaril je večjo porabo za izobraževanje in svoj načrt, da bo nadgradil vrhunske britanske univerze in njihov sloves inovativnosti za spodbujanje nove Silicijeve doline.

“To je neverjetna država z izrednimi obeti in te možnosti bomo izkoristili ter poskrbeli, da bo srednjeročno in dolgoročno res postala najbolj uspešna in uspešna država v Evropi,” je povedal za radio BBC.

Toda pot bo za britanska podjetja verjetno težka.

Urad za proračunsko odgovornost, ki zagotavlja napovedi, na katerih temeljijo vladni proračuni, je v četrtek dejal, da ocenjuje, da je gospodarstvo že v recesiji in da se bo leta 2023 skrčilo za 1,4 odstotka.

Prav tako je znižal svojo napoved rasti za leto 2024 na 1,3 % pred nekaj boljšimi leti po tem z rastjo 2,6 % in 2,7 %.

OBR je dejal, da bo dvig stopnje davka na podjetja za 6 odstotnih točk od aprila prizadel naložbe, kar bo zmanjšalo potencialno proizvodnjo gospodarstva Združenega kraljestva za 0,2 % ob koncu petletnega napovedanega obdobja in nekoliko več po tem.

Rečeno je, da bo Huntov načrt za zmanjšanje javnih naložb od leta 2024 verjetno vplival na rast produktivnosti – ključno za dolgoročne obete gospodarstva -, ki presega njegove petletne napovedi.

POČASNA RAST

Britanska srednjeročna vzdržna stopnja rasti je le 1,75 %, ocenjuje OBR. To je bilo nespremenjeno od marca, zdaj pa se bolj opira na priseljevanje – občutljivo vprašanje za nekatere volivce – in manj na poslovne naložbe, pa tudi produktivnost je šibkejša.

Recesija, višje obrestne mere, cene energije in obdavčitev bi skupaj zadušile naložbe, je dejal OBR.

Konfederacija britanske industrije, ki zastopa delodajalce, je pozdravila zamrznitev davka na poslovno nepremičnino in odločitev vlade, da vztraja pri velikih infrastrukturnih projektih na področju jedrske energije in železnice.

Toda zamrznitev praga za plačevanje prispevkov za socialno varnost zaposlenih in neprogresivnih davkov so bili “najostrejši želo v repu”, je dejal glavni ekonomist CBI Rain Newton-Smith.

“Podjetja bodo mislila, da je treba storiti več za rast,” je dejala.

Inštitut za fiskalne študije si prizadeva za reforme, da bi sprostili britanski ledeniški sistem gradbenih dovoljenj in izboljšali poklicno in nadaljnje izobraževanje ter preoblikovali davek na podjetja za spodbujanje naložb.

“Vendar pa tega ni lahko narediti. Obstajajo razlogi, zakaj so se prejšnje vlade izogibale,” je dejal namestnik direktorja IFS Carl Emmerson in dodal, da bi polno izplačilo na področjih, kot je izobraževanje, trajalo desetletja.

Hunt je v petek pod pritiskom možnosti počasnejše rasti, vključno z vplivom brexita, dejal, da je prepričan, da bodo trgovinska trenja z EU rešena.

“Poskušal sem se izogniti vsemu, kar škoduje dolgoročni rasti,” je Hunt povedal za BBC.

Za nekatere analitike ostajajo velika vprašanja o tem, kako bo spodbudil rast poleg pospeševanja padca inflacije, ki grozi, da bo Britance letos in prihodnje leto prizadela največji padec življenjskega standarda doslej.

Ekonomist JP Morgan Allan Monks je dejal, da so znižana pričakovanja OBR glede prihodnjega izboljšanja produktivnosti še vedno večja od vsega, kar je v Veliki Britaniji vztrajalo v zadnjih 14 letih, njegove napovedi glede rasti prebivalstva pa so prav tako videti ambiciozne.

“Upamo, da se bo pojavila kakšna dobra novica o rasti, kar bo pomenilo, da do načrtovane fiskalne konsolidacije ne bo treba priti,” je dejal Monks v elektronskem sporočilu strankam.

“To je zagotovo mogoče, na primer, če bi cene plina padale hitreje, kot je bilo pričakovano. Toda dolgoročne napovedi OBR za nas ostajajo optimistične.”

Dodatno poročanje Andyja Brucea; Montaža Catherine Evans

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *