Analiza: Na trgih v razvoju so se biki spet vrnili

LONDON, 23. novembra (Reuters) – Po nekaterih največjih izgubah na trgih v razvoju letos so se biki vrnili in stavijo, da je prišel čas za okrevanje.

Z opozorili, da se svetovne obrestne mere stabilizirajo, Kitajska sprošča omejitve zaradi COVID-a in je jedrska vojna preprečena, imajo letne napovedi investicijskih bank za leto 2023 nenadoma precej visoke napovedi za trge v razvoju (EM).

UBS na primer pričakuje delnice EM (.MSCIEF) in fiksni dohodek za zaslužek med 8%-15% celotnega donosa po padcu za 15%-25% letos.

“Bikovski” Morgan Stanley pričakuje skoraj 17-odstotni donos na dolg EM v lokalni valuti. Credit Suisse je “zlasti” navdušen nad dolgom v trdi valuti, medtem ko zadnja raziskava upravljavca globalnih skladov BofA kaže, da je dolg EM največja “nasprotna” trgovina.

“To je nekakšno veliko znižanje tveganja,” je dejal vodja portfelja T. Rowe Price EM Samy Muaddi, ki se je začel vračati v države, ki jih opisuje kot “dobro zasidrane” EM države, kot so Dominikanska republika, Slonokoščena obala in Maroko.

“Zdaj menim, da je cena dovolj privlačna, da upravičuje nasproten pogled.”

Letošnje zvišanje obrestnih mer, vojna v Ukrajini in boj Kitajske proti COVID-u so bili skupaj slaba žoga za EM.

To bi lahko bilo prvič v tri desetletji zgodovine razreda sredstev, da je dolg v EM v ‘trdi valuti’ – takšen, ki je običajno denominiran v dolarjih – izgubil vlagatelje za več kot 20 % na letni osnovi celotnega donosa in prvič v zgodovini dvoletnega dolga obdobje izgub.

15-odstotna izguba, ki bi jo trenutno utrpel dolg v lokalni valuti, bi bila rekordna, medtem ko so imele delnice EM slabša leta med finančno krizo leta 2008, razmahom dotcom leta 2000 in razcvetom azijskega dolga leta 1998.

“To je bilo zelo težko leto,” je dejal upravitelj sklada DoubleLine Bill Campbell. “Če ni bilo najslabše, potem je eno najslabših.”

Reutersova grafika
Reutersova grafika

Izkušnja teh preteklih ruševin je pripeljala do sedanjega vala optimizma.

MSCI-jev indeks delnic EM je leta 1999 poskočil za 64 % in leta 2009 za 75 %, potem ko je izgubil 55 % med zlomom tako na azijskih kot na finančnih trgih. Dolg v trdi valuti EM je prav tako doživel ogromno 30-odstotno okrevanje po padcu GFC za 12 %, lokalni dolg, ki je izgubil nekaj več kot 5 %, pa je ostal pri 22 % in nato 16 % leto kasneje.

“Na današnjih trenutnih ravneh je veliko vrednosti,” je dodal Campbell iz DoubleLine.

“Mislimo, da to ni čas za slepo razporeditev trgovanja na trgih v razvoju, lahko pa začnete sestavljati košarico (sredstev za nakup), ki je zelo smiselna.”

Reutersova grafika

Zlomljena ura

Analitiki Societe Generale so v torek dejali, da sta ohlajanje inflacije in grozeča recesija na razvitih trgih “izjemno ugodna za boljše rezultate lokalnih obveznic EM”.

Večina večjih investicijskih bank pa je lani v tem času podpirala nastajajoče trge, da si bodo opomogli. Nihče ni napovedal ruske invazije na Ukrajino ali dviga obrestnih mer. Za bankirje je skoraj vsakoletni ritual, da govorijo o možnostih EM, pravijo tisti, ki že leta spremljajo EM.

Raziskava vlagateljev BofA iz decembra 2019 je pokazala, da je dolarska ‘kratka’ trgovina druga najbolj množična trgovina. JPMorgan in Goldman Sachs sta bila optimistična, medtem ko je bilo sporočilo Morgan Stanleyja takrat: “Moram kupiti vse EM!”.

Dolar je po tem zrasel za skoraj 7 %, večji delniški in obvezniški indeksi EM pa so izgubili denar.

“Saj veste, kako deluje s pokvarjeno uro – v nekem trenutku bi lahko bilo prav,” je dejal vodja portfelja abrdn EM Viktor Szabo.

Letno gibanje delnic na trgih v razvoju

RAZLOGI ZA PREVIDNOST

Tako kot vojna v Ukrajini, vztrajno visoka inflacija in blokada Kitajske, naraščajoči dolg in stroški izposojanja pomenijo, da bonitetne agencije opozarjajo na naraščajoča tveganja neplačil v državah, kot so Nigerija, Gana, Kenija, Pakistan in Tunizija.

Nomura vidi sedem potencialov valutna kriza na karticah in čeprav je UBS optimistična glede sredstev v razvoju, ocenjuje, da je letos prišlo do največjega črpanja deviznih rezerv po letu 1997. Njena napoved svetovne rasti v višini 2,1 % bi bila tudi najpočasnejša v zadnjih 30 letih, če ne izvzamemo ekstremnih pretresov v letih 2009 2020

“Pričakujemo, da se bo ohlapnejša centralna banka združila z vrhuncem globalnega cikla zalog/tehnološkega okrevanja v Aziji od drugega četrtletja, kar bo v tem času ustvarilo bolj plodna tla za uspešnost EM,” so sporočili iz UBS.

Če se obeti izboljšajo, so mednarodni vlagatelji v dobrem položaju, da se vrnejo, saj so v zadnjih letih močno prodali EM.

JPMorgan ocenjuje, da je bilo samo letos prodanih za približno 86 milijard dolarjev obveznic nastajajočih trgov, kar je štirikrat več, kot je bilo prodanih leta 2015.

“EM plava na varno,” je povzel Morgan Stanley. “Čeprav še vedno v globoki vodi”.

COVID Poslabšanje bonitetnih ocen držav na trgih v razvoju

Dodatno poročanje Rodriga Camposa iz New Yorka; Montaža Elaine Hardcastle

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *