Ameriški trg dela ostaja napet kljub odpuščanju v tehnološkem sektorju

  • Tedenski zahtevki za primer brezposelnosti padejo s 4.000 na 222.000
  • Stalne terjatve se povečajo za 13.000 na 1.507 mio
  • Začetki stanovanj v oktobru padejo za 4,2 %; dovoljenja padejo za 2,4 %

WASHINGTON, 17. novembra (Reuters) – Število Američanov, ki so vložili nove zahtevke za nadomestila za primer brezposelnosti, se je prejšnji teden zmanjšalo, kar kaže, da so obsežna odpuščanja ostala nizka kljub močnemu odpuščanju v tehnološkem sektorju, ki je vzbudilo strah pred skorajšnjo recesijo.

Četrtkovo tedensko poročilo ministrstva za delo, najbolj pravočasen podatek o zdravju gospodarstva, kaže, da trg dela ostaja napet. To skupaj s solidno potrošniško porabo ohranja Federal Reserve na dobri poti, da nadaljuje z zviševanjem obrestnih mer, čeprav počasneje ob znakih, da se je inflacija začela umirjati.

“To je dokaz, kako tesno ostaja trg dela,” je dejal Robert Frick, korporativni ekonomist pri Navy Federal Credit Union na Dunaju v Virginiji.

Začetni zahtevki za državno nadomestilo za primer brezposelnosti so v tednu, ki se je končal 12. novembra, padli za 4000 na sezonsko prilagojenih 222.000. Ekonomisti, ki jih je anketiral Reuters, so za zadnji teden napovedali 225.000 zahtevkov.

Povečalo se je število odpuščanj v tehnološkem sektorju, s Twitterjem, Amazonom (AMZN.O) in Meta (META.O), matična družba Facebooka, je ta mesec napovedala na tisoče ukinitev delovnih mest. Delavce odpuščajo tudi podjetja v sektorjih, ki so občutljivi na obrestne mere, kot sta stanovanja in finance.

Zaenkrat odpuščanja v uradnih podatkih niso bila razvidna. Neprilagojene škode so prejšnji teden padle s 6.101 na 199.603. Zahtevki v Kaliforniji, epicentru ukinjanja delovnih mest v tehnološkem sektorju, so prejšnji teden narasli le za 302. O velikih padcih zahtevkov so poročali na Floridi, v Georgii, Kentuckyju, Indiani in Teksasu, kar je izravnalo opazno povečanje v Minnesoti in Severni Karolini.

Ekonomisti pravijo, da podjetja zunaj tehnološkega in stanovanjskega sektorja kopičijo delavce, potem ko zaradi pandemije COVID-19 težko najdejo delavce. Z 1,9 delovnega mesta na vsako brezposelno osebo septembra bo del odpuščenih delavcev verjetno hitro našel novo zaposlitev.

Ekonomisti pri Goldman Sachsu so ta teden zavrnili skrbi, da odpuščanja v tehnološkem sektorju nakazujejo skorajšnjo recesijo. Trdili so, da je ustvarjanje tehnoloških delovnih mest ostalo precej nad ravnmi pred pandemijo, pri čemer so tudi opozorili, da odpuščanja v tem sektorju v preteklosti niso bila vodilni pokazatelj poslabšanja splošnega trga dela.

Fed je letos zvišal svojo referenčno obrestno mero za 375 bazičnih točk s skoraj ničle na razpon od 3,75 % do 4,00 %, medtem ko se trudi vrniti inflacijo na cilj 2 % centralne banke ZDA v tem, kar je postalo najhitrejše dvigovanje obrestnih mer. stopnja cikla od 1980-ih.

Finančni trgi stavijo, da bo Fed na političnem zasedanju 13. in 14. leta prešel na dvig obrestne mere za pol odstotka. decembra, glede na orodje FedWatch skupine CME.

Gospodarstvo je doslej prestalo vihar strožje denarne politike, podatki v sredo pa kažejo močno rast maloprodaje prejšnji mesec. Zaradi tega so ekonomisti pričakovali, da bi lahko referenčno obrestno mero zvišali v daljšem obdobju in na koncu dosegli višjo raven, ki bo vztrajala nekaj časa.

Tečaji delnic na Wall Streetu so se znižali. Dolar je zrasel glede na košarico valut. Tečaji ameriških državnih obveznic so padli.

Terjatve brez dela

BOJ NA STANOVANJSKEM TRGU

Podatki o zahtevkih so zajemali teden, v katerem je vlada anketirala poslovna podjetja za komponento plačilnih list nekmetij v novembrskem poročilu o delovnih mestih.

Število zahtevkov se je med oktobrom in novembrom nekoliko povečalo, kar kaže na še en mesec trdne rasti števila delovnih mest. Gospodarstvo je oktobra ustvarilo 261.000 delovnih mest.

Podatki prihodnjega tedna o številu ljudi, ki prejemajo ugodnosti po prvem tednu, bodo pomagali bolje osvetliti novembrsko poročilo o delovnih mestih. Tako imenovane trajne terjatve, približek za zaposlitev, so se v tednu, ki se je končal 5. novembra, povečale za 13.000 na 1,507 milijona, kar je najvišja raven po marcu.

Ekonomisti menijo, da je ta dvig večinoma tehničen.

“V začetku novembra se je na trgu dela malo spremenilo,” je dejal Conrad DeQuadros, višji ekonomski svetovalec pri Brean Capital v New Yorku.

Toda stanovanjski trg propada pod bremenom višjih stroškov izposojanja, proizvodnja pa se ohlaja. Tovarniška dejavnost v srednjeatlantski regiji je novembra še dodatno upadla, je pokazalo poročilo Philadelphia Fed.

Philly Fed

Tretje poročilo ministrstva za trgovino je pokazalo, da so se nova stanovanja prejšnji mesec zmanjšala za 4,2 % na sezonsko prilagojeno letno stopnjo 1,425 milijona enot. Začetki v oktobru so se na letni ravni znižali za 8,8 %.

Začetki enodružinskih stanovanj, ki predstavljajo največji delež stanovanjskih gradenj, so padli za 6,1 % na stopnjo 855.000 enot, kar je najnižja raven od maja 2020. Gradnje enodružinskih stanovanj so upadle v vseh štirih regijah.

Začetki stanovanjskih projektov s petimi ali več enotami so padli za 0,5 % na stopnjo 556.000 enot. Gradnja večstanovanjskih stanovanj se je odrezala bolje, saj naraščajoče hipotekarne obrestne mere prisilijo številne potencialne kupce stanovanj, da ostanejo najemniki. Po zadnjih podatkih o cenah življenjskih potrebščin se je oktobra na medletni ravni najbolj zvišala ključna mera najemnin.

Po podatkih hipotekarne agencije Freddie Mac je 30-letna fiksna hipotekarna obrestna mera v povprečju nad 7 %, kar je najvišja raven od leta 2002. Raziskava v sredo je pokazala, da je zaupanje med graditelji enodružinskih hiš v novembru padlo že 11. mesec zapored.

Dovoljenja za prihodnjo gradnjo hiš so oktobra padla za 2,4 % na stopnjo 1,526 milijona enot. Dovoljenja za gradnjo ene družine so padla za 3,6 % na stopnjo 839.000 enot, kar je tudi najnižja raven od maja 2020. Dovoljenja za stanovanjske projekte s petimi ali več enotami so padla za 1,9 % na stopnjo 633.000 enot.

Pričetek stanovanjskih in gradbenih dovoljenj

Število enodružinskih hiš v gradnji se je zmanjšalo, medtem ko je bila zaloga dokončanih hiš najnižja od januarja, kar nakazuje, da bo ponudba ostala šibka, čeprav se bo povpraševanje upočasnilo, kar bi lahko preprečilo popoln padec cen.

“Povečani stroški izposojanja in obotavljajoči gradbeniki stanovanj bi lahko v kratkem poslabšali pomanjkanje stanovanj po vsej državi, če se aktivnost ohladi pod raven iz leta 2019,” je dejal Jeffrey Roach, glavni ekonomist pri LPL Financial v Charlottu v Severni Karolini.

Poroča Lucia Mutikani; Montaža: Paul Simao in Andrea Ricci

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *