Ameriški najvišji diplomat kritizira grožnjo FIFA s trakom za roke na svetovnem prvenstvu

DOHA, Katar (AP) – Najvišji ameriški diplomat je v torek kritiziral odločitev FIFA, da igralcem svetovnega prvenstva grozi z rumenimi kartoni, če bodo nosili trakove, ki podpirajo vključevanje in raznolikost.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na tiskovni konferenci skupaj s katarskim kolegom dejal, da je “vedno zaskrbljujoče … ko vidimo kakršno koli omejevanje svobode izražanja”.

“To je še posebej tako, ko je to izraz za raznolikost in vključenost,” je dejal Blinken v diplomatskem klubu v Dohi. “In po moji presoji vsaj nihče na nogometnem igrišču ne bi smel biti prisiljen izbirati med podpiranjem teh vrednot in igranjem za svojo ekipo.”

Le nekaj ur preden bodo v ponedeljek na igrišče stopili prvi igralci s trakovi v podporo kampanji “One Love”. vodstvo nogometa je opozorilo, da bodo takoj prejeli rumene kartone — od katerih imata dva za posledico izključitev igralca iz te igre, pa tudi iz naslednje.

Noben igralec v ponedeljek ni nosil trakov “One Love”, čeprav je sedem evropskih ekip povedalo, da jih nameravajo nositi pred turnirjem.

Anglež Harry Kane je nosil FIFA trak “Brez diskriminacije”, ki je bil ponujen kot kompromis na tekmi proti Iranu. FIFA se je poskušala zoperstaviti kampanji Evropejcev z lastnimi trakovi za roke z bolj splošnimi slogani, ki so jih podprle nekatere agencije Združenih narodov.

Na vprašanje, da odgovori na Blinknove komentarje, se je FIFA sklicevala na prejšnjo izjavo o dovoljevanju zapestnic brez diskriminacije na turnirju kot del kompromisa, ki ga je poskušala doseči z nogometnimi zvezami.

Blinken je v Katar prispel v ponedeljek, kjer je obiskal mladinski nogometni program v zvezi s svetovnim prvenstvom. Kasneje si je v ponedeljek zvečer ogledal tekmo ZDA proti Walesu.

Čeprav je bil odkrito kritičen do FIFA, je Blinken s Katarjem dosegel bolj umirjen ton. To energetsko bogato bližnjevzhodno državo so pred turnirjem kritizirali zaradi ravnanja z delavci migranti in kriminalizacije gejevske in lezbične spolnosti.

“Vemo, da brez delavcev, vključno s številnimi delavci migranti, to svetovno prvenstvo preprosto ne bi bilo mogoče,” je dejal Blinken. “Katar je v zadnjih letih močno napredoval v svoji delovni zakonodaji, da bi razširil pravice delavcev.”

Vendar je poudaril in dodal: “Na teh vprašanjih se še vedno dela in ZDA bodo še dolgo po koncu svetovnega prvenstva sodelovale s Katarjem pri krepitvi delavskih pravic in človekovih pravic širše.”

Blinken je na tiskovni konferenci govoril skupaj s katarskim zunanjim ministrom šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem. Šejk Mohamed je na vprašanje katarskega novinarja o “medijskih napadih” na njegovo državo zavrnil.

“V zvezi z reformami države Katar mislim, da so bili tisti, ki tega niso upoštevali in so se zanašali na vnaprejšnje ideje,” je dejal. “Seveda ne moremo spremeniti mišljenja tistih, ki nas hočejo le napadejo ali izkrivljajo našo podobo.”

Blinknov obisk je del strateškega dialoga s Katarjem, ki prav tako gosti približno 8000 ameriških vojakov v svojem ogromnem letalskem oporišču Al-Udeid, ki služi kot prednji štab osrednjega poveljstva ameriške vojske. Oporišče je bilo ključno vozlišče ameriškega kaotičnega umika iz Afganistana leta 2021 in evakuacije afganistanskih civilistov.

Eno glavnih vprašanj za razpravo je Iran. Strokovnjaki za neširjenje jedrskega orožja pravijo, da ima Iran zdaj dovolj urana, obogatenega na 60 % – kar je kratek korak od orožnega –, da ga predela v gorivo za jedrsko orožje, če se za to odloči.

Teheran vztraja, da je njegov program miroljuben, čeprav ga je dramatično razširil po propadu iranskega jedrskega sporazuma s svetovnimi silami leta 2015.

Iran medtem pretresajo večmesečni protesti po smrti 22-letne ženske v priporu 16. septembra, ki jo je aretirala državna policija za moralo.

Vladno zatiranje in nasilje, ki je obkrožalo demonstracije, je po navedbah borcev za človekove pravice v Iranu, skupine, ki spremlja proteste, ubilo najmanj 434 ljudi. Na svetovnem prvenstvu igra tudi Iran, ki se bo 29. novembra pomeril z ZDA.

“Svet je upravičeno osredotočen na to, kar se dogaja znotraj Irana,” je dejal Blinken. “Protesti, ki so sledili umoru Mahse Aminija, so bili nekaj, kar je ganilo svet.”

Vprašal p nedavna odločitev ZDA, da zaščiti savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana glede tožbe proti njemu zaradi umora novinarja Washington Posta Jamala Khashoggija je Blinken dejal, da bo Bidnova administracija “preprosto sledila zakonu” v smislu podelitve imunitete vodji države.

Blinken je dodal, da ni načrtov, da bi prestolonaslednik obiskal ZDA

___

Sledite Jonu Gambrellu na Twitterju na naslovu www.twitter.com/jongambrelAP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *