Ali se trg moti glede Swiss Prime Site AG (VTX:SPSN)?

Težko je biti navdušen, ko pogledamo nedavno uspešnost Swiss Prime Site (VTX:SPSN), ko so njegove delnice v zadnjih treh mesecih padle za 4,3 %. Vendar pa vas bo podrobnejši pregled zdravih financ morda spodbudil k ponovnemu premisleku. Glede na to, da temelji ponavadi vplivajo na dolgoročno uspešnost trga, je podjetje vredno opazovanja. Posebno pozornost bomo posvetili Swiss Prime Site’s ROE danes.

Donosnost lastniškega kapitala ali ROE je ključno merilo, ki se uporablja za oceno, kako učinkovito vodstvo podjetja uporablja kapital podjetja. Z drugimi besedami, razkriva uspeh podjetja pri spreminjanju naložb delničarjev v dobiček.

Oglejte si našo najnovejšo analizo za Swiss Prime Site

Kako izračunate donosnost kapitala?

ROE se lahko izračuna po formuli:

Donosnost lastniškega kapitala = čisti dobiček (iz tekočega poslovanja) ÷ lastniški kapital

Na podlagi zgornje formule je ROE za Swiss Prime Site torej:

8,1 % = 523 milijonov CHF ÷ 6,4 milijarde CHF (na podlagi zadnjih dvanajst mesecev do junija 2022).

‘Donos’ je znesek, zaslužen po obdavčitvi v zadnjih dvanajstih mesecih. To pomeni, da je podjetje na vsak 1 CHF lastniškega kapitala ustvarilo 0,08 CHF dobička.

Kakšno je razmerje med ROE in rastjo dobička?

Ugotovili smo že, da ROE služi kot učinkovito merilo za ustvarjanje dobička za prihodnji zaslužek podjetja. Glede na to, koliko tega dobička podjetje ponovno vloži ali “zadrži” in kako učinkovito to počne, lahko nato ocenimo potencial rasti dobička podjetja. Ob predpostavki, da ostane vse ostalo enako, višji ko je ROE in zadržani dobiček, višja je stopnja rasti podjetja v primerjavi s podjetji, ki nimajo nujno teh lastnosti.

Rast zaslužka Swiss Prime Site in ROE v višini 8,1 %.

Za začetek je ROE Swiss Prime Site videti sprejemljivo. In v primerjavi z industrijo smo ugotovili, da je povprečni ROE v panogi podoben in znaša 8,9 %. Posledično je to verjetno postavilo temelje za dostojno 13-odstotno rast, ki jo je Swiss Prime Site zabeležil v zadnjih petih letih.

Nato smo primerjali rast neto prihodka Swiss Prime Site z industrijo in ugotovili, da je bila rast podjetja nižja od povprečne stopnje rasti v panogi, ki je znašala 20 % v istem obdobju, kar je nekoliko zaskrbljujoče.

pretekli-zaslužek-rast

pretekli-zaslužek-rast

Rast dobička je pomemben kazalnik, ki ga je treba upoštevati pri vrednotenju delnic. Za vlagatelja je pomembno vedeti, ali je trg določil pričakovano rast (ali padec) dobička podjetja. Tako bodo vedeli, ali se stalež premika v čiste modre vode ali pa jih čakajo močvirnate vode. Ali je Swiss Prime Site pošteno cenjen v primerjavi z drugimi podjetji? te 3 ocenjevalni ukrepi vam lahko pomaga pri odločitvi.

Ali Swiss Prime Site učinkovito uporablja svoj zadržani dobiček?

Zdi se, da s triletnim povprečnim razmerjem izplačil 50 % (kar pomeni, da podjetje obdrži 50 % svojega dobička) Swiss Prime Site učinkovito ponovno vlaga na način, da vidi ugledno rast svojih zaslužkov in izplačuje dividende, ki so dobro pokrite.

Poleg tega je Swiss Prime Site vsaj deset let izplačeval dividende, kar pomeni, da je podjetje zelo resno glede delitve dobička z delničarji. Ob pregledu najnovejših podatkov o soglasju analitikov smo ugotovili, da naj bi se prihodnje razmerje izplačil podjetja v naslednjih treh letih povečalo na 87 %. Skladno s tem pričakovano povečanje količnika izplačil pojasnjuje pričakovano znižanje ROE družbe na 4,7 % v istem obdobju.

Zaključek

Na splošno smo zelo zadovoljni z delovanjem spletnega mesta Swiss Prime Site. Še posebej nam je všeč, da podjetje veliko reinvestira v svoje poslovanje, z visoko stopnjo donosa. Posledično spodobna rast njegovih zaslužkov ni presenetljiva. Poleg tega, če pogledamo najnovejše napovedi analitikov, ugotovimo, da medtem ko so pretekli zaslužki podjetja rasli, analitiki pričakujejo, da se bodo prihodnji zaslužki zmanjšali. Ali ta pričakovanja analitikov temeljijo na splošnih pričakovanjih industrije ali temeljih podjetja? Kliknite tukaj, če želite biti preusmerjeni na stran z napovedmi našega analitika za podjetje.

Ali imate povratne informacije o tem članku? Vas skrbi vsebina? Odgovori neposredno z nami. Druga možnost je, da pošljete e-pošto uredniški ekipi (na) simplewallst.com.

Ta članek Simply Wall St je splošne narave. Komentarje zagotavljamo na podlagi zgodovinskih podatkov in napovedi analitikov samo z uporabo nepristranske metodologije in naši članki niso mišljeni kot finančni nasveti. Ne predstavlja priporočila za nakup ali prodajo katere koli delnice in ne upošteva vaših ciljev ali finančnega položaja. Naš cilj je zagotoviti dolgoročno usmerjeno analizo, ki temelji na temeljnih podatkih. Upoštevajte, da naša analiza morda ne bo upoštevala nedavnih objav podjetij, ki so cenovno občutljiva ali kvalitativno gradivo. Simply Wall St nima nobene pozicije v nobeni od omenjenih delnic.

Pridružite se plačani uporabniški raziskovalni seji
Prejeli boste a Darilna kartica Amazon za 30 USD za 1 uro vašega časa, medtem ko nam pomagate zgraditi boljša naložbena orodja za posamezne vlagatelje, kot ste vi. Prijavite se tukaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *