Ali ima kolaps FTX res srebro?

Medtem ko nekateri verjamejo v Propad FTX je kaplja, ki prekine kripto, drugi pravijo, da bo dolgoročno okrepila industrijo.

Ali gre le za veliko grbo na cesti, ko svet prehaja na web3, ali za industrijo, kot jo poznamo, gre za prepad?

12. november, A&T Capital gostil Twitter prostor vključno s Footprint Analytics, Huobi Incubator in Transcrypto News za raziskovanje učinka dogodkov FTX na kripto in blockchain.

Tukaj so ključni zaključki.

Kaj se je pravkar zgodilo s kripto trgom?

  • Medtem ko je bila industrija zgrajena na zaupanju v kodo, je hitra rast kriptovalut zahtevala centralizirano menjavo. Na centraliziranih borzah nimamo mehanizmov zaupanja.
  • Kratko- do srednjeročno bodo razmere na trgu težke. Vendar pa je bila ta vrsta krize potrebna za ponovno oceno industrije na dolgoročen in zdrav način, saj obstajajo ogromne težave.

»To je dobra lekcija za nas in kripto trg, da na tem trgu ni nič prevelikega, da bi padlo. Ljudje bodo ponovno razmislili o tem, kako varujejo svoje bogastvo, institucije pa bodo ponovno razmislile o ustreznejšem načinu sodelovanja v tej industriji. Ne vidim nobenega večjega vlagatelja ali tveganega kapitala, ki bi šel skozi ICO katerega koli večjega projekta web3 v naslednjih dveh četrtletjih.« – Vandescent, inkubator Huobi

Kateri predpisi bodo FTX razpadli?

  • Kriptoindustrija je v sivem območju. Čeprav smo decentralizirani, je zdaj jasno, da potrebujemo tretjo osebo, ki bo zagotovila več varnostnih rešitev in predpisov. Gre za občutljivo ravnovesje – kako lahko pomagamo rasti industrije, medtem ko imamo vzpostavljene mehanizme, ki dokazujejo, da smo sposobni upravljati s človeškim bogastvom?
  • Od začetka krize oz. SBF nikoli ni razmišljal o tem, kako bi poplačal svoje upravičence – samo o tem, kako bi zavaroval lastno premoženje. Tega nereda ni mogoče počistiti.

»Ljudje bodo ugotovili, da pri vprašanju FTX ne gre le za začasno umik milijard likvidnosti; gre za trajno umaknjeno ‘likvidnost’, imenovano trust. To traja dolgo časa, da si opomore.” – Vandescent, inkubator Huobi

»Velikani, kot je Binance in drugi, bi morali skupaj razmisliti o rešitvi. To je kaos naše industrije. Čeprav se je Binance že umaknil iz reševanja, če dolgoročno želimo pridobiti več uporabnikov, borze ne smemo kar tako pustiti na robu propada. Vsi v tej panogi morajo zgraditi organizacijo za nujno podporo [the users] kot zmorem.” – Prepis

Zakaj je Binance opustil zavarovalne pogodbe in ali je to dobro za kriptovalute?

  • CZ že ni bil oboževalec FTX glede na to, kaj se je zgodilo pred fiaskom propada. In po tem zagotovo ni dober posel.

»Z analitičnega vidika je Binance dejal, da bodo potrebovali mesece, da likvidirajo sredstva, tudi če bi jim to uspelo – preprosto se CZ ne splača kupiti FTX. Srebrna podloga je, da daje industriji razlog za razmišljanje izven okvirov. Če ne bi propadlo zdaj, bi bila količina denarja, ki bi lahko propadla v petih letih, veliko večja. Kako pa si povrnemo zaupanje? […] Trenutno so stvari preveč kaotične, da bi lahko našli rešitev.« – Alex, Footprint Analytics

Prispeva k temu delu Analitika odtisa skupnosti.

Footprint Analytics gradi najobsežnejšo infrastrukturo za analizo podatkov verige blokov z orodji, ki razvijalcem, analitikom in vlagateljem pomagajo pridobiti neprimerljive vpoglede v GameFi, DeFi in NFT. Mehanizem indeksira, čisti in abstrahira podatke iz 19 verig in štetja – kar uporabnikom omogoča izdelavo grafikonov in nadzornih plošč brez kode z uporabo vmesnika povleci in spusti ter s SQL ali Python.

Footprint Analytics zagotavlja tudi enoten podatkovni API za NFT, GameFi in DeFi v vseh večjih ekosistemih verige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *