Ali bo propad FTX vodil k boljši regulaciji kriptovalut?

V torek, 22. novembra, je bil prvi narok v stečajni zadevi kriptovaluta menjava FTX. Eden od odvetnikov, ki zastopa podjetje, James Bromley, je bil odkrit. “Bili ste priča verjetno enemu najbolj nenadnih in hudih propadov v zgodovini korporativne Amerike,” je dejal v sodni dvorani v Delawareu. FTX je opisal kot “osebno fevd” njegovega soustanovitelja in nekdanjega izvršnega direktorja, Sam Bankman-Fried, in dejal, da je precejšnja količina sredstev FTX “ukradena ali pogrešana.” Komentarji so prišli pet dni po tem, ko je John J. Ray III, novi izvršni direktor FTX, vložil dokument na zveznem stečajnem sodišču v Delawareu, v katerem je ponovil isto mnenje. “Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj,” je zapisal Ray v prijavi. “Od ogrožene celovitosti sistema in pomanjkljivega regulativnega nadzora v tujini do koncentracije nadzora v rokah zelo majhne skupine neizkušenih, nezahtevnih in potencialno ogroženih posameznikov, ta situacija je brez primere.” (“Želim si, da bi bil bolj previden,” je Bankman-Fried zapisal v pismu nekdanjim zaposlenim na dan zaslišanja in se opravičil za propad FTX. “Globoko obžalujem, da nisem uspel nadzorovati.” Kljub temu je nekdanji izvršni direktor trdil, da , če ne bi popustil pritiskom, da bi razglasil stečaj, bi lahko rešil podjetje.)

Ocena ima ogromno težo glede na Raya, ki je v svoji več kot štiridesetletni karieri nadzoroval nekatere najbolj odmevne stečaje podjetij v novejši zgodovini. Vodil je likvidacijo družbe za trgovanje z energijo Enron po njenem propadu leta 2001 ter nadziral stečaja kanadskega telekomunikacijskega podjetja Nortel in drugorazrednega hipotekarnega podjetja Residential Capital. Njegovo poročilo je ostra obtožba voditeljev FTX, vključno z Bankman-Friedom, vendar bi ga lahko vzeli tudi kot obtožbo zaščitnih ukrepov, ki naj bi ohranjali trge varne za običajne ljudi. Trajali bodo meseci, celo leta, da bomo popolnoma razumeli, kaj je šlo narobe pri FTX in povezanih podjetjih in zakaj. Toda iz krize FTX bi se lahko pojavili dve stvari, ki bi lahko tragično situacijo spremenili v priložnost za učenje in zmanjšali verjetnost podobnih propadov podjetij v prihodnosti. Prvič, vlagatelji bodo v prihodnosti morda bolj previdni glede morebitnih kripto naložb, agresivnega trženja in lažnih obljub, ki jih pogosto spremljajo. drugič, ureditev digitalne lastnine končno bi lahko postalo jasnejše in strožje. »Kadarkoli imate podjetje, ki propade, ko se dejstva pokažejo, se običajno naučite lekcije, ki lahko obvestijo druga podjetja v tej panogi, pa tudi širšo javnost, o tem, kje so tveganja in kako bi se podobnim tveganjem lahko izognili v prihodnosti. ,” je dejala. Deborah Meshulam, partnerica pri DLA Piper in nekdanja uradnica Komisije za vrednostne papirje in borzo. “Smo v zelo zgodnjih dneh.”

Kriptoindustrija in njeni ameriški regulatorji so že nekaj let v nekakšni hladni vojni. Uvedenih je bilo na desetine novih digitalnih valut in podjetij, tržni nadzorniki pa jim le s težavo sledijo. Več kot trinajst let pozneje Bitcoin je bila prvič objavljena, še vedno ni centraliziranega režima za regulacijo industrije. “Stanje regulacije v ZDA je večplastno,” mi je rekel Meshulam, ki je zvenel diplomatsko. »V resnici imate več različnih regulativnih režimov, ki obravnavajo različne vidike dejavnosti digitalnih sredstev. In imate jih na zvezni in državni ravni.«

Digitalna sredstva so v prvi vrsti sestavljena iz kovancev, žetonov in valut, kot sta Bitcoin in Ether, ki so ustvarjeni s kriptografsko tehnologijo in katerih transakcije so zabeležene v verigi blokov, decentralizirani elektronski knjigi, ki je v teoriji pregledna za vsakogar – nekaj podobnega velikanska preglednica na nebu. Številne kriptovalute trgujejo na specializiranih platformah, kot je FTX. Najbolj znana regulativna agencija, ki nadzoruje kriptovalute in druga digitalna sredstva, je SEC, ki je zavzela stališče, da se večina digitalnih sredstev ponuja kot vrednostni papirji, zaradi česar zanje veljajo zakoni ZDA o vrednostnih papirjih in običajno zahteva, da so registrirana pri SEC. pred prodajo javnosti. Namesto da bi objavila seznam lastnosti, za katere SEC meni, da povzročijo, da je sredstvo kategorizirano kot vrednostni papir, so bila stališča agencije posredovana prek nešteto kanalov na manj kot natančen način, vsaj po mnenju nekaterih v kripto industriji. . In vsakič, ko nekaj ni jasno definirano, ustvarja prostor različnim akterjem na trgu, da trdijo, da predpisi zanje ne veljajo.

Eden od načinov, kako SEC svojo razlago obstoječih predpisov posreduje javnosti, je s sprejetjem izvršilnih ukrepov, običajno tako, da toži podjetja ali posameznike in jih obtoži “ponujanja neregistriranih vrednostnih papirjev” ali goljufije. Agencija je v zadnjih letih vložila številne obtožbe proti kripto podjetjem, vključno z eno proti Kik Interactive, ki jo je agencija leta 2019 obtožila kršitve zakonov o vrednostnih papirjih, ko je izdala neregistrirane žetone. (Agencija je dobila primer in Kik je moral plačati 5 milijonov dolarjev kazni.) SEC je v podobnem primeru zmagal proti aplikaciji za sporočanje Telegram, ki jo je obtožil izdajanja neregistriranih žetonov, ko je izdala 2,9 milijarde “gramov”. enainsedemdeset začetnih kupcev po vsem svetu, ki poskušajo zbrati denar. (V poravnavi se je podjetje strinjalo, da bo vlagateljem vrnilo 1,2 milijarde dolarjev in plačalo 18,5 milijona dolarjev civilne kazni.) Odmeven primer, ki vključuje podobne obtožbe proti Ripple Labs, ki je izdal žeton, imenovan XRP, še vedno ni rešen. (»​​​​Kot kladivo, ki hoče, da je vse žebelj, SEC ohranja vse nejasno, da lahko trdi, da je vsaka kriptovaluta vrednostni papir,« Stu Alderoty, Ripplov generalni svetovalec, napisal to poletje.) Če SEC izgubi zadevo Ripple, bo to velik korak nazaj v njenih prizadevanjih, da ugotovi, da je večina žetonov vrednostnih papirjev, ki bi jih morala nadzorovati.

Komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami, ki ureja trge izvedenih finančnih instrumentov, je prav tako izvajala nekaj pristojnosti nad digitalnimi sredstvi, ki jih uvršča med »blago« in ne kot vrednostne papirje. Znotraj kripto industrije je CFTC doslej veljal za bolj popustljivega kot SEC in mnogi v industriji bi raje videli, da bi bila oblast nad poslovanjem konsolidirana v okviru CFTC. Osnutek zakona, ki velja za precej prijaznega do kripto industrije, t.i Zakon o odgovornih finančnih inovacijah, ki je bil predstavljen v kongresu junija lani, predlaga razjasnitev in poenostavitev delitve odgovornosti med obema agencijama. Senatorka Cynthia Lummis, republikanka iz Wyominga, ki je so-sponzorirala predlog zakona s senatorko Kirsten Gillibrand, demokratko iz New Yorka, je pred kratkim tvitnila, da se zlom FTX ne bi zgodil, če bi bil njihov zakon že sprejet.

Glede na prijavo stečajnega sodišča so FTX sestavljale štiri poslovne skupine: enota, ki je vsebovala FTX US, borzo, registrirano v Združenih državah, kjer so prebivalci ZDA lahko trgovali z digitalnimi sredstvi in ​​žetoni; Alameda Research LLC, v bistvu kripto usmerjen hedge sklad; skupina investicijskih skladov tveganega kapitala; in drugo skupino, ki temelji na FTX.com, kripto borzi zunaj ZDA. Vse je nadzoroval Bankman-Fried, z majhnimi manjšinskimi deleži v lasti soustanovitelja FTX Zixiao (Gary) Wang in nekdanjega direktorja inženiringa Nishade Singha.

Ko se bo pojavilo več podrobnosti o imperiju Bankman-Fried in o tem, kako so ga upravljali, bo argument za strožje regulativne in zakonodajne ukrepe morda dobil večjo podporo. Ni bilo ustreznega “nadzora izplačil” nad izdatki FTX, je Ray zapisal v sodni vlogi in opozoril, da so zaposleni v FTX “predlagali zahteve za plačilo prek spletne platforme za ‘klepet’, kjer je raznolika skupina nadzornikov odobrila plačila z ustreznimi personaliziranimi emotikoni. ” Ni bilo centraliziranega nadzora gotovine podjetja. Sredstva podjetja FTX Group so bila uporabljena za nakup nepremičnin na Bahamih, kjer je imelo podjetje sedež, za zaposlene in svetovalce. Reuters ima registriran da so FTX, starši Bankman-Frieda in direktorji podjetja kupili za sto dvajset milijonov dolarjev nepremičnin, večinoma »luksuznih hiš na plaži«. (FTX, Bankman-Fried in vodstvo podjetja se niso odzvali na Reutersovo prošnjo za komentar. Tiskovni predstavnik staršev Bankman-Frieda je dejal, da poskušajo FTX vrniti sredstva pred vložitvijo stečaja. Ločeno je James Bromley, odvetnik FTX, dejal v torek, da je podjetje porabilo tristo milijonov dolarjev na Bahamih za nakup domov in počitniških nepremičnin za svoje višje osebje.)

Po besedah ​​Raya skupina FTX ni vodila ustreznih knjig in evidenc ali varnostnih kontrol v zvezi s svojimi digitalnimi sredstvi. Bankman-Fried je uporabil aplikacijo za samodejno brisanje za komunikacijo z zaposlenimi in jih spodbujal, naj storijo enako. Tisti, ki vodijo stečaj, zaradi “nejasnih evidenc in odgovornosti” niso uspeli odkriti, kdo je v podjetju sploh delal. Ray je tudi dejal, da finančnim izkazom družbe, ki so na voljo – družba ni mogla najti poročil za dve od svojih štirih poslovnih skupin – ne bi smeli zaupati; eno od revizijskih podjetij, ki je delalo na njih, se imenuje Prager Metis, njegovo spletno mesto pa ga opisuje kot “prvo podjetje CPA, ki je uradno odprlo svoj sedež Metaverse na platformi metaverse Decentraland.” (V izjavi za Bloomberg Tax je Prager Metis zagovarjal svoje finančne izkaze z besedami, da so bili “pošteno predstavljeni”.) Da bi situaciji dodal še več črne komedije, Ray pravi, da je najmanj tristo dvainsedemdeset milijonov dolarjev “nepooblaščenih prenosi« »digitalnih sredstev FTX in dodatnih 300 milijonov dolarjev nepooblaščenega kovanja žetonov, ki jih je izdal FTX, imenovanih FTT, so se zgodili na dan vložitve stečaja, kar nakazuje, da so bili drugi igralci na kripto trgu pripravljeni izkoristiti zmešnjavo FTX. V odgovor je podjetje najelo forenzične analitike, preiskovalce in strokovnjake za kibernetsko varnost, da bi poskušali identificirati odgovorne za morebitne kraje premoženja, pa tudi rešiti, kaj bi lahko bili “zelo pomembni prenosi” sredstev FTX v dneh pred stečajem. Po ocenah FTX dolguje skoraj 3,1 milijarde dolarjev svojim 50 največjim upnikom, vključno s strankami, ki so izgubile denar na svojih računih. Toda dejanske številke bi lahko bile še višje. Po besedah ​​Raya so “dolžniki našli in zavarovali le del digitalnih sredstev skupine FTX, za katera upajo, da jih bodo povrnili.” ♦

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *