Ali bi morali kupiti Bitcoin, medtem ko je še pod 20.000 USD?

Reči, da je kriptovaluta imela težko leto, bi bilo podcenjevanje stoletja.

Letošnje leto je bilo nazadovanje za nazadovanjem za kripto svet. Cene so od konca leta 2021 v stalnem upadanju, a Zemlja Luna Eksplozija v začetku tega leta je povzročila veliko ljudi, da so se spraševali o prihodnosti kriptovalut. Zdaj, potem FTX implozijavlagatelji so še bolj skeptični.

Če trenutno oklevate glede vlaganja v kriptovalute, je to razumno. Tudi nekateri strokovnjaki so vznemirjeni zaradi dogodkov v preteklem letu.

Ker pa so cene kriptovalut na zgodovinsko najnižjih cenah, bi to lahko bila tudi izjemna priložnost za nakup. Je torej pravi čas za naložbo? Bitcoin (BTC 1,53 %)? Tukaj je tisto, kar morate vedeti.

Ali je kripto trenutno varno?

Kripto je sama po sebi tvegana naložba in vedno je bila. Trenutno je še vedno špekulativno, zato ni nobenega zagotovila, da bo dolgoročno uspevalo.

Če razmišljate o vlaganju v Bitcoin – ali katero koli drugo kriptovaluto – se prepričajte, da imate večjo toleranco do tveganja. Vlagajte le denar, ki si ga realno lahko privoščite izgubiti, in dvakrat preverite preostali del svojega portfelja dobro razvejan da omejite svoje tveganje.

Medtem ko so dogodki, kot je zlom FTX, lahko vznemirljivi, ne pozabite, da te vrste incidentov ne pomenijo nujno, da je kriptovaluta bolj tvegana. FTX ni bil tolikšen kripto problem, kot je bil poslovni vodja, ki sprejema slabe odločitvein to se lahko zgodi v kateri koli industriji (vzemite za primer propad Theranosa).

Pri kriptovaluti bo vedno obstajala določena stopnja tveganja in vsi vlagatelji se z njo ne bodo počutili udobno – zlasti po škandalu FTX. Če pa si cene vsaj malo opomorejo, bi lahko zaslužili veliko denarja.

Se bo Bitcoin opomogel od tega padca?

Da smo jasni, nihče ne ve, kakšna je prihodnost kriptovalut. Toda bitcoin je v boljšem položaju kot mnoge druge kriptovalute preprosto zato, ker je največji in najbolj priljubljen v industriji.

Bitcoin ima trenutno tržno kapitalizacijo okoli 318 milijard dolarjev – kar predstavlja več kot eno tretjino 822 milijard dolarjev vrednega kripto trga kot celote. Njegova sama velikost mu daje veliko prednost in če obstaja kakšna kriptovaluta, ki se bo sčasoma obdržala, je to več kot verjetno bitcoin.

Prav tako je bolj priljubljen med velikimi institucionalnimi vlagatelji. Ko vse več vlagateljev postane skeptičnih do manjših altkoinov, se bodo tisti, ki bodo nadaljevali s kriptovalutami, morda počutili varneje parkirati svoj denar pri velikanu, kot je Bitcoin. Institucionalni vlagatelji so velik del razloga, da Bitcoin ni bil tako močno prizadet kot nekatere druge kriptovalute, in so lahko ključ do dolgoročne rasti.

Vendar ima Bitcoin svoje pomanjkljivosti. Na primer, njegova poraba energije in počasen čas transakcije ga še vedno zavirata in ali bo a močna zaščita pred inflacijo je sporno. Bitcoin ni popoln in pomembno je, da razumete ta tveganja, preden kupite.

Poleg tega je cena bitcoina najnižja v zadnjih letih. Trenutno je cena okoli 16.500 $ na žeton, kar je manj od rekordne cene skoraj 70.000 $ na žeton lani. Če ste čakali na boljši čas za vlaganje v kriptovalute, je zdaj morda vaša najboljša priložnost.

Bi morali investirati zdaj?

Nihče – niti strokovnjaki – ne morejo natančno povedati, kako se bodo kriptovalute obnašale v prihodnjih letih. Vedno obstaja možnost, da se vaša naložba ne bo obnesla in lahko izgubite denar.

Vendar pa obstaja tudi možnost, da potencialne nagrade odtehtajo tveganja. Če bi pred petimi leti v Bitcoin vložili 1000 dolarjev, bi imeli zdaj več kot 2100 dolarjev. Z drugimi besedami, kljub vsem težavam, skozi katere je kriptovaluta (in dejstvu, da je Bitcoin trenutno padel za več kot 75 % od svojega vrha), še vedno bi več kot podvojil vaš denar.

Še enkrat, ni zagotovil, da se bo Bitcoin sčasoma izboljšal. Toda če se njegova cena povrne – tudi če kmalu ne preseže najvišje vrednosti vseh časov – bi lahko z zdajšnjim vlaganjem zaslužili veliko denarja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *