Aaron Judge iz ekipe Yankees premaga Shoheija Ohtanija za nagrado AL MVP

Pojem vrednosti je vso sezono zasenčil Aarona Judgea. Aprila so Yankees ocenili njegovo dolgoročno prihodnost z ekipo: 213,5 milijona dolarjev v sedmih letih. Oktobra je Judge ocenil rekord v domači ligi Ameriške lige: za to se je trudil vsak dan, tudi potem, ko so Yankees osvojili AL East in se poslovili v prvem krogu po koncu sezone.

Sodnik je zavrnil ponudbo za pogodbo in podrl rekord, v četrtek pa so bejzbolski pisci sprejeli uradno odločitev o njegovi vrednosti. Judge je z 28 od 30 prvouvrščenih glasov prepričljivo osvojil nagrado AL MVP. Dvosmerni zvezdnik Los Angeles Angels Shohei Ohtani je dobil druga dva, Yordan Alvarez pa je končal na tretjem mestu.

(V državni ligi, Paul Goldschmidt iz St. Louis Cardinals premagal sofinalista Mannyja Machada in Nolana Arenada za MVP)

“Uživajte v tem trenutku,” je Giancarlo Stanton iz Yankeesov dejal po objavi na MLB Network. “Večno bo.”

Judge bo res za vedno znan kot zmagovalec MVP, čast, ki si jo deli s 13 drugimi Jenkiji, vključno s takšnimi zvezdniki, kot so Lou Gehrig, Joe DiMaggio in Mickey Mantle, vsi legende ene ekipe. Bo Judge za vedno Jenki?

To je največje vprašanje izven sezone – kar je logično, saj je bil Judge največja zgodba redne sezone. On udaril 62 domačih tekoveden boljši od Rogerja Marisa za Yankees leta 1961. Mark McGwire, Sammy Sosa in Barry Bonds so med letoma 1998 in 2001 presegli Marisovo oceno, vendar so bili vsi močno povezani z zdravili za izboljšanje učinkovitosti.

Prikladno za sodnika, seveda, ti igralci so skočili mimo Marisa za ekipe nacionalne lige, pri čemer je ostalo 61 domačih kot standard za igralce AL. Sodnik ga je premagal 4. oktobra v Arlingtonu v Teksasu, ko je potegnil drsnik Rangers Jesúsa Tinoca čez levo ograjo igrišča na Globe Life Field.

Judge je končal redno sezono kot vodilni v ligi v več drugih kategorijah – RBI (131), doseženi rezultati (133), odstotek na podlagi (.425), odstotek udarcev (.686) in skupno število baz (391). Njegovo povprečje .311 je zaostajalo le za .316 igralca Minnesote Luisa Arraeza.

Je bila tudi ta številka, po Baseball reference: višja liga 10,6 zmag nad zamenjavo, metrika, ki upošteva obrambo – kar je pomagalo Judgeu, ki je uspeval na sredini igrišča, osvojiti nagrado. RAT je le smernica, vendar vzbuja pomembno skrb za Jenkije: če je Judge najbolj nenadomestljiv igralec v bejzbolu, kako bi ga sploh zamenjali?

Judge se je pogovarjal s Halom Steinbrennerjem, glavnim lastnikom Yankeesov, ki je javno povedal, da želi Judgea nazaj. Čas je lahko pomemben – za vsako ekipo, kot je Judge pravilno omenil v konferenčnem klicu z novinarji v četrtek zvečer.

“Ta proces, ne vem, kako hitro bo potekal ali kako počasi bo potekal,” je dejal sodnik. »Ampak zagotovo obstajajo ekipe, s katerimi smo se pogovarjali, in zame, če bomo zgradili zmagovalno ekipo, če lahko umaknem svoje stvari s poti, da lahko gredo naprej in dodajo še nekaj delov, da zgradijo nekaj , to je vedno prednost, kamorkoli grem. Zato mislim, da ko se malo poglobite v to, mislim, da bi lahko hitro vzletelo. Ampak nikoli zares ne veš.”

Iz te izjave je videti, da želi sodnik s tem hitro končati. Toda posli morajo biti seveda donosni in primerjave se začnejo pri vrhu, pri čemer je zunanji igralec Angelsov Mike Trout najbolje plačani prvoligaš. Judge je osem mesecev mlajši od Trouta, ki nikoli ni bil prost igralec in zato nikoli ni imel sodniškega vpliva.

Trout bo do leta 2030 zaslužil 35,45 milijona dolarjev letno, kar bo v devetih letih znašalo 319,05 milijona dolarjev. Seveda, če bo ekipa podpisala pogodbo s sodnikom za toliko denarja (ali več), bi bilo bolje, če bi to storili prej, da bi dobili boljšo predstavo o celotnem proračunu. Če se bo ekipa zavezala ideji, da podpiše pogodbo z Judgeom, je bolje, da to stori – ker ni nikogar, kot je on.

Ekipe se včasih obrnejo na naslednjo najboljšo možnost na trgu in jo hitro obžalujejo. Se spomnite, ko so Yankeesi pustili drugemu nosilcu Robinsonu Canóju oditi in nato podpisali pogodbo z zunanjim igralcem Jacobyjem Ellsburyjem? Seattle je preplačal za Canó, vendar so Yankees premalo plačali za Ellsbury – in dobili veliko slabši posel.

Yankees so ta teden pametno pripeljali nazaj prvega igralca Anthonyja Rizza za dve leti in 40 milijonov dolarjev, z možnostjo za leto 2025. Toda poleg sodnika so najboljši igralci na položaju prostih igralcev kratki igralci: Xander Bogaerts, Carlos Correa, Dansby Swanson in Trea Turner.

Zdi se, da imajo Yankees, kljub vsem svojim neumnostim v končnici pri kratkem postanku, dolgoročni odgovor Anthony Volpe, njihov največji obet. Če ne morejo podpisati pogodbe z Judgeom, potem posegajo po shortstopu in nato zamenjajo Volpeja ali druge potencialne stranke… no, morda bi to lahko delovalo. Toda raje bi kar vrnili Judgea, ki je dejal, da je imel s Steinbrennerjem doslej “pozitivne pogovore”.

Evo, kaj je Judge rekel, ko so ga vprašali, kaj mu je poleg denarja najpomembnejše pri svobodni agenciji: »Želim zmagati. Zelo sem se približal Jenkijem. Ena tekma nas je ločila od World Series do wild card, do ALCS, ALDS, tako rekoč povsod.

»Torej je moja največja, najpomembnejša stvar ta, da želim biti v zmagovalni kulturi in ekipi, ki je predana zmagovanju – ne samo do konca svoje igralske kariere, ampak želim si dediščino, ki bo na nek način živela naprej v katerem koli organizacija. Torej, najprej in najpomembneje, gre samo za to, da smo v zmagovalni kulturi in zmagovalni prihodnosti.«

Judge je za Jenkije igral šest polnih sezon. Vsakič je bil v končnici. Steinbrenner ne hlasta kot njegov oče, vendar razume, kar je njegov oče vedno delal: da poslovni model Jenkijev temelji na moči zvezd. Enotnost tega potepuha in te franšize je preveč smiselna, da bi jo razbili.

Si je Judge s svojo MVP sezono prislužil dodatnih 100 milijonov dolarjev? On je. Nekdo bo plačal za to. To morajo biti Jenkiji in to se mora zgoditi kmalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *