4 lekcije za vlagatelje v kriptovalute iz zloma FTX

Kripto borza FTX s sedežem na Bahamih je 11. novembra 2022 v ZDA vložila zahtevo za stečaj in zahtevala sodno zaščito, saj išče način, kako vrniti denar uporabnikom.

Nurphoto | Nurphoto | Getty Images

Po težkem letu za digitalna sredstva je veliko vlagateljev zadnje leto oslepilo propad borze kriptovalut FTXmedtem ko kupci čakajo na ocene 1 do 2 milijardi dolarjev manjkajočih sredstev.

Medtem ko je prihodnost podjetja – in preiskave izginjajočih sredstev – v negotovosti kot FTX vstopi v stečajno zaščitostrokovnjaki pravijo, da obstajajo ključne lekcije za kripto vlagatelje.

“Propad FTX-ja je oster opomin, da ‘brezplačnega kosila ni’, ko poskušate hitro zaslužiti v še precej novi, neregulirani finančni industriji,” je dejal pooblaščeni finančni načrtovalec Jon Ulin, izvršni direktor Ulin & Co. . Upravljanje premoženja v Boca Ratonu na Floridi.

Več iz Osebnih financ:
Za kriptovalute je bilo težko leto, vendar boste morda še vedno imeli davčni račun
Stanja na kreditnih karticah poskočijo za 15 %, ko Američani zapadejo globlje v dolgove
Bidnova administracija opozarja na povečanje števila neplačil študentskih posojil

Vlagati morate “tisto, kar ste pripravljeni izgubiti 100 %, kot v Vegasu”, pri tehtanju sredstev in sorodnih izdelkov pa je treba uporabiti “diskretnost in skepticizem”. postavljeno z “prošportniki, zvezdniki in medijske osebnosti,” je dejal Ulin.

Tu so še štiri lekcije vlagateljev iz zloma FTX.

1. Spoznajte tveganja, kje imate kriptovaluto

Kevin Lum, CFP in ustanovitelj Foundry Financial v Los Angelesu, dela z mlajšimi vlagatelji in je dejal, da ima približno 50 % njegovih strank kriptovalute v neki obliki.

Čeprav ne misli nujno, da morajo stranke zmanjšati svojo izpostavljenost, je dejal, da morajo razumeti, kje se hrani digitalna valuta in morebitna tveganja zadrževanja lastnine tam.

“Mislim, da bo propad FTX na koncu dober za tradicionalna finančna podjetja, kot je Fidelity, ki vstopajo v kriptoprostor, ker prihajajo z določeno stopnjo zaupanja,” je dejal Lum.

V začetku tega meseca je Fidelity Investments objavil načrte za lansirati kripto produkt brez provizijeki vlagateljem omogoča nakup in prodajo bitcoin in eter.

Nadaljeval se je tudi zlom FTX zanimanje za hladilnike, ali prenos digitalne valute brez povezave, zaradi česar je manj ranljiva za vdore. Vendar pa zaradi te poteze sredstvo postane manj likvidno in ga je težje hitro trgovati.

2. Diverzifikacija je “vedno pomembna”

Ne glede na to, ali vlagate v delnice, kriptovalute ali druga sredstva, strokovnjaki pravijo, da je velik odstotek posameznega deleža lahko tvegan.

“Diverzifikacija je vedno pomembna,” je dejal George Gagliardi, CFP in ustanovitelj Coromandel Wealth Management v Lexingtonu v Massachusettsu.

“Za posameznike, ki so imeli zelo veliko sredstev za kriptovalute, bodisi v FTX ali ne, je bil padec cen kriptovalut letos boleča lekcija o pomembnosti diverzifikacije naložbenih razredov,” je dejal.

The [FTX] Propad bi moral biti lekcija, da lahko vsako posamezno podjetje – pa naj gre za kripto borzo ali bolj tradicionalno podjetje – v času težav bankrotira.

Kevin Brady

Podpredsednik Wealthspire Advisors

Od prelivanja an rekordnih 68.000 dolarjev novembra 2021 je cena bitcoina padla za več kot tri četrtine in od 17. novembra padla pod 17.000 USD.

“The [FTX] Propad bi moral biti lekcija, da lahko vsako posamezno podjetje – ne glede na to, ali gre za kripto borzo ali bolj tradicionalno podjetje – v času težav bankrotira,« je dejal Kevin Brady, CFP in podpredsednik Wealthspire Advisors v New Yorku.

Pri tehtanju dodelitve portfelja je dejal, da je 5% posameznih sredstev “začne biti bistvenih”, 10% pa “zelo koncentriranih”. Seveda lahko obstajajo olajševalne okoliščine za nekatere vlagatelje.

“Tudi če je finančno sredstvo špekulativne narave, lahko še vedno igra vlogo v dobro razpršenem portfelju, čeprav v majhnih zneskih,” je dejal Ulin iz Ulin & Co.

3. Pričakujte več kripto regulacije

V teku je razprava o tem, kako je treba kriptovalute razvrščati in regulirati, in se je okrepila med zlomom FTX.

Sens. Cynthia Lummis, R-Wyo., in Kirsten Gillibrand, D-N.Y., junija predstavil predlog zakona ustvariti regulativno strukturo za digitalno valuto, ki bo večino sredstev opredelila kot blago, kot sta zlato ali nafta, ki jo nadzoruje Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago.

Strokovnjaki pravijo, da bi lahko zlom FTX pospešil te razprave — in pospešil časovnico za prihodnje smernice. “Mislim, da bomo videli predpise,” je dejal Ivory Johnson, CFP in ustanovitelj Delancey Wealth Management v Washingtonu. “In mislim, da bodo ti slabi poslovni modeli izginili.”

Se soočate z velikimi izgubami kriptovalut?  Tukaj je, kako si olajšati finančne težave

Predsednica odbora predstavniškega doma za finančne storitve Maxine Waters, D-Kalifornija, in najvišja republikanka, predstavnica Patrick McHenry iz Severne Karoline je v sredo objavil načrte za dvostransko zaslišanje decembra raziskati propad FTX.

Medtem ko bo kongres na koncu odločil, kako lahko vladne agencije regulirajo kriptovalute, predsednik Komisije za vrednostne papirje in borzo Gary Gensler je bil za zaostritev pravil. “Vlagatelji potrebujejo boljšo zaščito v tem prostoru,” rekel je CNBC “Squawk Box” 10. nov.

4. Varnostno kopirajte svoje zapise kripto transakcij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *