3 razlogi, zakaj je fiasko FTX optimističen za Bitcoin

Bitcoin je mrtev” Tolpa se je vrnila in znova. Padec borze kriptovalut FTX je oživil te zloglasne kritike, ki za rop znova krivijo ukradeni denar in ne roparja.

“Potrebujemo regulacijo! Zakaj je vlada to dovolila?” kričijo.

Na primer Chetan Bhagat, slavni pisatelj iz Indije, napisal podroben “crypto” nekrolog, ki primerja sektor kriptovalut s komunizmom, ki je obljubljal decentralizacijo, končal pa v avtoritarnosti.

Morda ni presenetljivo, da je njegova kolumna priročno uporabila taljenje bitcoina (BTC) logotip kot vaša predstavljena slika.

Bhagat bi moral izbrati natančnejšo sliko za svojo op-ed (stopljeni FTX (FTT) žeton?), zlasti po pregledu desetletne zgodovine bitcoina, ko je preživel celo prepovedi po vsej državi. To vključuje 465 466 osmrtnic od prvega nastopa leta 2009, ko je trgoval za nekaj centov.

Učinkovitost bitcoinov od prvenca. Vir: TradingView

Propad FTX/Alameda je podoben prejšnjim dogodkom medvedjega sprožilca kot Mt. Gox leta 2014. Zato bo ta neuspeh centralizacije še enkrat poudaril, kaj dela Bitcoin posebnega in zakaj je FTX nasprotje Bitcoina in decentralizacije.

Poleg tega naj bi incident spodbudil tudi rast in razvoj neskrbniških izmenjav za Bitcoin, kar bo pomagalo zmanjšati odvisnost od zaupanja.

FTX je morda imel v hrambi nič bitcoinov

Trgovci so se na šokanten propad FTX odzvali z umikom svojih BTC s skrbniških borz. Predvsem skupni znesek Bitcoinov, ki ga hranijo vse borze, je 17. novembra padel na 2,07 milijona BTC z 2,29 milijona BTC na začetku meseca.

Borze s sedežem v Združenih državah Amerike največji odlivizlasti z uporabniki, ki so samo v zadnjem tednu dvignili več kot 1,5 milijarde dolarjev BTC.

Bitcoin rezerve na vseh borzah. Vir: CryptoQuant

FTX je 9. novembra ustavil dvige vseh kriptovalut, vključno z Bitcoinom, kar je sprožilo sume, da borza nima ustreznih rezerv za zadostitev povpraševanja.

To se je še dodatno pokazalo v razkrita bilanca stanja FTX ki je pokazala, da borza nima Bitcoina v primerjavi s svojimi 1,4 milijarde dolarjev obveznosti BTC. Z drugimi besedami, FTX je omogočil trgovanje z bitcoini z delno rezervo.

“To je po eni strani slabo za vas, ker boste šele, ko borza eksplodira, izvedeli, ali plavajo goli, in izgubili boste vsa svoja sredstva,” Jan Wüstenfeld, pravi neodvisni tržni analitik. Dodaja:

“Po drugi strani pa to kratkoročno umetno poveča ponudbo bitcoina, zavira ceno in preprečuje odkrivanje resnične cene […] Da, vem, da to niso pravi bitcoini, a dokler bitcoini delujejo zaradi ponarejenih menjalnic, je učinek prisoten.”

Zato nizka do zanemarljiva izpostavljenost FTX Bitcoinu potencialno zmanjša njegovo verjetnost prodaje preostalih sredstev za dvig likvidnosti.

Incident bo prav tako verjetno ustvaril novo kohorto bitcoin hodlerjev, ki bodo ljudi prisilili, da svoja sredstva zadržijo pred tveganimi menjavami in se bodo samozaščitili. Medtem ko vse manjša količina BTC na borzah pomeni manj kovancev, ki so na voljo za prodajo.

Sam Bankman-Fried je bil proti bitcoinu

Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried (SBF) je bil drugi največji donator demokratom za Georgeom Sorosom za vmesne volitve in je dal skoraj 45 milijonov dolarjev za lobiranje za kripto predpise, ki bi domnevno koristi njegovemu podjetju.

Sorodno: Ameriške kripto borze vodijo v eksodus bitcoinov: v tednu umaknjenih več kot 1,5 milijarde dolarjev BTC

Toda špekulacije so razširjene, da je SBF poskušal očrniti rast Bitcoina prek ameriških zakonodajalcev in časopisnih člankov, ki zmanjšujejo pomen Bitcoina kot učinkovitega plačilnega sistema.

Drugi komentatorji so prav tako opozorili na povezavo med SBF in antikripto ameriško senatorko Elizabeth Warren, pri čemer so opozorili, da je njen oče, Joseph Bankman, politiku pomagal pri pripravi osnutka davčnega zakona za leto 2016.

Vpliv SBF med ameriškimi zakonodajalci je zdaj z njim izginil morebitne kazenske ovadbe za nezakonito uporabo sredstev strank za trgovanje FTX.

Pritisnite “F” za izpiranje

Pretekli zlomi trga kriptovalut imajo korenine v neuspeh centraliziranih igralcev kot tudi “altcoin”, ki so se končali z grabežem denarja.

Žeton FTX FTT je le zadnji primer. Drugi neuspešni projekti, ki so samo letos povzročili padec trga, vključujejo posojilno platformo Defi Celsius Network (CEL) in Terra (LUNA).

Ponudba teh žetonov in s tem cena, ki jih ustvarijo in upravljajo centralizirani subjekti, postanejo predmet manipulacije: nerazkrite dodelitve pred rudarjenjem, notranji posli VC, majhen float glede na celotno ponudbo, če želite.

Izpostavljenost takim (sranim) žetonom, zlasti v obliki zavarovanja, je na koncu pripeljala do kripto hedge skladov Tri velike puščiceFTX-ovo sestrsko podjetje Alameda Research, tj mnogi drugi na tla.

“Po našem mnenju je bil balon kriptovalut, ki je počil letos, v atmosferi žetonov, ki so bili ustvarjeni zgolj za špekulativne namene,” opazil BOOX Research, ki dodaja:

“Čeprav lahko razpravljamo o tem, katere kriptovalute ‘slab denar izriva dobre’, sta FTT in LUNA le dva primera, za katera se vsi strinjajo, da ne bi smela obstajati.”

Zato lahko povečanje števila altcoinov na trgu, ki ne bi smeli obstajati, vključno s FTT, dodatno okrepi zaupanje vlagateljev v Bitcoin. Zgodnji podatki kažejo enako, z CoinShares poročanje o porastu prilivov v investicijske sklade, ki temeljijo na bitcoinih.

Zlasti naložbeno sredstvo, ki temelji na bitcoinih, je v tednu, ki se je končal 11. novembra, v svojo blagajno pritegnilo 18,8 milijona dolarjev, s čimer je njegov priliv od leta do danes znašal 316,50 milijona dolarjev.

Tok po lastnostih. Vir: Bloomberg/CoinShares

“Prilivi so se začeli pozneje v tednu zaradi izjemne šibkosti cen, ki jo je povzročil kolaps FTX/Alameda,” je opozoril James Butterfill, vodja raziskav pri CoinShares, in dodal:

“Nakazuje, da vlagatelji vidijo to cenovno šibkost kot priložnost, pri čemer razlikujejo med” zaupanja vrednimi “tretjimi osebami in inherentno nezanesljivim sistemom.”

Medtem pa Bitcoin ne doživlja padca povpraševanja na trenutnem medvedjem trgu v primerjavi z letom 2018, razkrivajo podatki o verigi.

Število neničelnih naslovov Bitcoin je kljub padajočemu trendu cen še naprej naraščalo in 16. novembra doseglo rekordnih 43,14 milijona.

Naslovi Bitcoin se štejejo z neničelnim stanjem BTC. Vir: Glassnode

Za primerjavo, na medvedjem trgu leta 2018 je prišlo do znatnega zmanjšanja števila neničelnih naslovov Bitcoin, kar nakazuje, da so trgovci postali razmeroma bolj prepričani v okrevanje cene, zlasti ker FTX domino učinek čisti mrtev les.

Stališča in mnenja, izražena tukaj, so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč Cointelegraph.com. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje, zato morate pri odločanju opraviti lastno raziskavo.