3 delnice, ki jih lahko dodate v svoj portfelj ob umiku trga

Novembra so se glavni indeksi presenetljivo dvignili, saj je inflacija padla nižje od pričakovane. Podatki so vlagateljem dali zaupanje, da bi ameriška centralna banka lahko ublažila zvišanje obrestnih mer in jih – upajmo – začela zniževati, ko bo inflacija dosegla cilj 2 %. The Nasdaq Composite indeks je v štirih trgovalnih dneh poskočil za skoraj 10 %, medtem ko se je glavni S&P 500 dvignil za 6,5 ​​%.

Vendar je še zgodaj in inflacija bi se še vedno lahko vrnila z maščevanjem. Čeprav je skoraj nemogoče napovedati, kako se bodo gibale inflacija in obrestne mere, ste lahko pripravljeni na nakup delnic, če se trg spet umakne. Moral bi se osredotočiti na podjetja, ki so še vedno raste in lahko ohranijo svojo privlačnost kot vodilni na trgu v svojih sektorjih. Ključno je, da so ta podjetja sposobna izkoristiti tudi dolgoročne trajnostne trende.

Tukaj so tri delnice, ki jih lahko dodate v svoj portfelj, če bo trg znova utrpel padec.

Oseba, ki zavezuje tekaške copate.

Vir slike: Getty Images.

Zoom Video

Zoom Video Communications(ZM -3,88 %) Platforma in orodja za videokonference so postala obraz pandemije, saj so posamezniki in korporacije izkoristili podjetje za nadaljnjo medsebojno komunikacijo. Čeprav so učinki pandemije oslabljeni, prihodki Zooma in drugi kazalci še naprej vztrajno rastejo.

Prihodki Zooma v drugem četrtletju fiskalnega leta 2023 (ki se je končalo 31. julija) so se medletno povečali za 8 % na 1,1 milijarde USD. Podjetje je še naprej povečevalo svojo bazo poslovnih strank, pri čemer so prihodki podjetja poskočili za 27 % v primerjavi z letom prej na 599 milijonov USD v četrtletju.

Še več, Zoom finance ostajajo močne. Pridobil je sistem za klepet, ki temelji na umetni inteligenci (AI), in še naprej dodeljuje denar za raziskave in razvoj za razvoj novih izdelkov, kot je platforma za digitalne telefone.

Med svojo nedavno predstavitvijo ob dnevu vlagateljev, primerno naslovljenim Zoomtopia, je podjetje pokazalo, kako bi se lahko njegov skupni naslovljivi trg potrojil s 34 milijard dolarjev leta 2019 na ocenjenih 125 milijard dolarjev leta 2026. Povečanje naj bi izhajalo iz trgov, kot so kontaktni centri, obveščanje o prodaji, pogovorna umetna inteligenca in virtualni pomočniki.

V drugem pozitivnem razvoju je Zoom izpostavil močno rast strank z več kot 1 milijonom dolarjev letnega ponavljajočega se prihodka (ARR). V zadnjih treh letih je ta kategorija poskočila za osemkrat – s samo 27 na 223 – medtem ko je število kupcev z več kot 100.000 $ v ARR poskočilo za več kot petkrat s 710 na 3.865.

Za nadaljnji razvoj je Zoom napovedal svojo mednarodno širitev in načrtuje, da bo kmalu izdal nove funkcije, kot sta Zoom Mail in Calendar. Ko bodo te pobude pridobile oprijem, bi morale pripeljati do močnejše rasti na vrhu in koncu poslovanja videokonferenčnega poslovanja.

Ulta Beauty

Ulta Beauty (ULTA 1,82 %) je kraj, kjer najdete vse, kar je povezano z lepoto, pa naj gre za dišave, kozmetiko ali izdelke za nego kože. Največji ameriški prodajalec lepotnih izdelkov še naprej beleži velike številke in odpira nove trgovine.

Ulta Beauty je zabeležila upad prihodkov in čistega dobička za proračunsko leto 2021, saj je primerljiva prodaja v trgovinah postala negativna in je podjetje tisto leto odprlo samo 10 trgovin. Vendar pa je fiskalno leto 2022 močno okrevalo z odprtjem 44 novih trgovin in skoraj 38-odstotnim medletnim povečanjem primerljive prodaje v trgovinah.

Močna uspešnost se je nadaljevala tudi v tekočem proračunskem letu, saj so se prihodki medletno povečali za 18,9 % na 4,6 milijarde USD v prvih šestih mesecih. Poslovni in čisti dobiček sta se povečala za 30 % na 829,1 milijona USD oziroma 627,1 milijona USD. Povečal se je tudi prosti denarni tok, ki se je v prvi polovici leta 2022 povečal za 22,1 % na 420 milijonov USD.

Ulta Beauty pričakuje primerljivo rast prodaje v trgovinah od 6 % do 8 % za proračunsko leto 2022 in odprla 50 neto novih trgovin. Podjetje ocenjuje, da je ameriški trg lepotnih izdelkov vreden 91 milijard dolarjev in je zelo razdrobljen, kar daje trgovcem lepotnih izdelkov veliko priložnosti, da še naprej povečujejo svojo prisotnost.

Nike

čeprav Nike (OF 2,06 %) cena delnice padla za skoraj 36 % od leta do danes, velikan športne opreme in obutve še naprej navdušuje s svojo zvezdniško rastjo.

Za proračunsko leto 2022, ki se je končalo 31. maja, je podjetje poročalo o 5-odstotnem povečanju prihodkov na 46,7 milijarde dolarjev, medtem ko se je čisti dobiček povečal za 6 odstotkov na 6 milijard dolarjev. Njegovi rezultati v prvem četrtletju fiskalnega leta 2023 so pokazali, da prihodki še naprej rastejo, in sicer za 4 % v primerjavi z letom prej na 12,7 milijarde USD. Čisti dobiček pa je upadel za 22 % zaradi večjih zalog v tranzitu, saj dobavne verige ostajajo zamašene.

Kljub padcu dobička potrošniki znamko še vedno visoko ocenjujejo. Nike stoji nad konkurenco, ko gre za izdajanje inovativnih izdelkov, njegov najnovejši Air Max Scorpion pa je za razvoj potreboval le 18 mesecev. Ta novi izdelek zagotavlja najboljše Nike oblazinjenje na kvadratni palec čevlja.

Nikeova digitalna strategija prav tako beleži veliko angažiranost s svojo komercialno aplikacijo, ki je v zadnjem četrtletju ustvarila največji promet v svoji zgodovini. Nova orodja za članstvo, uvedena za Nikejev program zvestobe, zagotavljajo prilagojene izkušnje, ki lahko pomagajo spremeniti več strank in spodbujajo večjo zvestobo med obstoječimi člani.

Vlagatelji bi morali na ta padec čistega dobička gledati kot na začasen, saj so blagovna znamka in izdelki še vedno zelo zvesti. Preobremenjene dobavne verige se bodo sčasoma razpletle, Nike pa naj bi se v prihodnjih letih še naprej širil na vrhu in dnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *