15 najboljših kitajskih delnic po tržni kapitalizaciji

V tem članku si bomo ogledali 15 najboljših kitajskih delnic po tržni kapitalizaciji. Če želite preskočiti našo podrobno analizo, lahko greste neposredno na ogled 5 najboljših kitajskih delnic po tržni kapitalizaciji.

Meteorski vzpon Kitajske na drugo največje gospodarstvo na svetu je precej presenetljiv, zlasti glede na kaos, ki ga je država preživela v prejšnjih desetletjih, ko so milijoni umrli zaradi lakote, ki jo je povzročil človek, medtem ko je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prišlo do gospodarskega upada in izobraževanja v državi. medtem ko je milijone očistila predvsem politika.

Glede na BDP po pariteti kupne moči je Kitajska brez težav največje gospodarstvo na svetu, čeprav je v absolutnem smislu druga za ZDA. Kljub močni rasti v zadnjih dveh desetletjih je Kitajska še vedno med najhitreje rastočimi gospodarstvi na svetu ter največja svetovna izvoznica in največja proizvajalka.

Za razliko od večine drugih velikih gospodarstev, vključno z Evropo in Združenimi državami, je kitajsko gospodarstvo v veliki meri osredotočeno na vladno posredovanje in prevlado podjetij v državni lasti, pogosta pa so tudi podjetja z mešano lastnino. Čeprav obstaja velik domači zasebni sektor, obstaja tudi velik vpliv multinacionalnih podjetij, čeprav Kitajska pogosto nalaga omejitve glede vstopa tujih podjetij na Kitajsko, pogosto zahteva partnerstva z domačimi podjetji, ki so včasih povzročala težave, kot je Warner Bros. umika svojo kinematografsko dejavnost na Kitajskem, potem ko je razkrila uredbo, ki bi jo prisilila, da vsaj 51-odstotni delež prepusti kitajskemu podjetju ali vsaj igra vodilno vlogo v tujem skupnem podjetju.

največje kitajske delnice po tržni kapitalizaciji

največje kitajske delnice po tržni kapitalizaciji

Pixabay/javna domena

Po podatkih McKinseyja naj bi imela Kitajska v naslednjem desetletju najvišjo raven potrošnje med vsemi državami na svetu. To ni presenečenje glede na njegovo velikost in dom največje delovne sile na svetu s skoraj 800 milijoni ljudi. Prisotnost rastočega bogatega srednjega razreda z večjim razpoložljivim dohodkom kot kdajkoli prej je kljub omejitvam, ki jih je uvedla Kitajska, pritegnila številna tuja podjetja. Na primer, Volkswagen je močno prisoten na Kitajskem, ki je njegov največji trg in predstavlja več kot 40 % celotne prodaje avtomobilov. Volkswagen je na Kitajskem ustanovil dve veliki skupni podjetji, kot sta FAW-Volkswagen in SAIC Volkswagen, katerih poslovanje se je v zadnjem desetletju močno povečalo.

Kot smo že omenili, je večina največjih podjetij po premoženju in prihodkih v lasti države. Ta podjetja delujejo v več sektorjih, vključno z javnimi službami in infrastrukturo, čeprav mnoga od njih niso med največjimi kitajskimi podjetji po tržni kapitalizaciji. Ta podjetja zaslužijo na desetine milijard dolarjev prihodkov in zaposlujejo na stotine tisoč ljudi, kar predstavlja več kot 60 % celotne tržne kapitalizacije države leta 2019. Leta 2020 so bila odgovorna tudi za več kot 40 % kitajskega BDP in so prispevala približno 4 trilijone dolarjev. Proti koncu leta 2019 je bilo skupno premoženje v lasti vseh podjetij v državni lasti na Kitajskem blizu 60 bilijonov dolarjev. 91 od teh podjetij je del seznama Fortune Global 500.

Po drugi strani pa si zasebna kitajska podjetja, ki zrastejo na pomembno raven, pogosto prislužijo jezo vlade. Po poročanju CNN je kitajsko zatiranje zasebnih podjetij v državi povzročilo izgubo več kot 1,2 bilijona dolarjev tržne vrednosti, kar je tudi spodbudilo strahove, da bodo inovacije v drugi najbogatejši državi na svetu zadušene. Vendar pa kitajska vlada ne namerava uničiti vseh zasebnih podjetij. Želi samo zagotoviti, da taka podjetja spoštujejo pogoje kitajske komunistične partije, vladajoče stranke. Mnoga podjetja so od vlade prejela visoke kazni. Avgusta 2021 je bilo v samo enem tednu s trga izbrisanih na stotine milijard dolarjev, potem ko je vlada objavila omejitve za profitno izobraževalno industrijo in sektor dostave hrane.

Eno od teh dejanj je umik IPO za Ant Group, ki naj bi se zgodil novembra 2021 in naj bi bil eden največjih IPO v zgodovini. Ant Group so nato naročili, naj revidira svojo strukturo in postane finančni holding, česar se je od takrat držala. Medtem je vlada tudi kaznovala eno največjih kitajskih podjetij, Alibaba Group Holding Limited (NYSE: BABA), z 2,8 milijarde dolarjev, potem ko so ga regulatorji obtožili, da deluje kot monopol, medtem ko so druga velika podjetja, kot je Pinduoduo Inc. (NASDAQ) :PDD) in Tencent Holdings sta bili prav tako preiskani zaradi morebitnega protikonkurenčnega vedenja.

Za določitev seznama največjih kitajskih delnic po tržni kapitalizaciji smo najprej določili največja podjetja na Kitajskem. Nato smo jih razvrstili po njihovi tržni kapitalizaciji glede na njihove zadnje številke od 17. novembra 2022. Torej, brez nadaljnjega odlašanja, poglejmo velikane druge najmočnejše države na svetu, začenši s številko 15:

15. BYD

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 93,1

BYD je kitajski konglomerat, ki proizvaja avtomobile, električna kolesa, tovornjake, sončne celice, polnilne baterije in avtobuse.

14. Kitajsko življenjsko zavarovanje

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 106,5

Ena največjih življenjskih zavarovalnic na svetu, China Life Insurance, ponuja produkte rentnega in življenjskega zavarovanja. Podjetje ima blizu 100.000 zaposlenih in ima trenutno v veljavi približno 317 milijonov dolgoročnih individualnih in skupinskih življenjskih politik.

13. Ping An Insurance

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 108,2

Ping An Insurance je velik kitajski konglomerat, ki ponuja več različnih storitev, vključno z bančništvom, upravljanjem premoženja, zavarovanjem, zdravstvenim varstvom in finančnimi storitvami. Velja za največjo zavarovalnico na svetu in je imela leta 2021 121,7 milijarde dolarjev obračunane premije. Podjetje ima trenutno več kot 350.000 zaposlenih.

12. Banka CM

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 115,6

China Merchant Bank ima poleg 1567 samopostrežnih bank na Kitajskem več kot 500 podružnic v državi, eno v Hongkongu.

11. Banka Kitajske

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 121,6

Bank of China s sedežem v Pekingu je komercialna banka, ki je druga najstarejša banka v državi. Je tudi drugi največji posojilodajalec v državi.

10. Meituan

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 123,1

Meituan je platforma za nakup različnih potrošniških dobrin poleg storitev, kot so dostava, restavracije in potovanja, med drugim. Do leta 2018 je imelo podjetje več kot 600 milijonov registriranih uporabnikov in več kot 290 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno.

9. PetroChina

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 126,6

PetroChina je eno največjih naftnih in plinskih podjetij na svetu s prihodki v višini skoraj 300 milijard dolarjev, kar ga uvršča med največja podjetja na svetu po prihodkih. Tako kot Alibaba Group Holding Limited (NYSE:BABA) in Pinduoduo Inc. (NASDAQ:PDD), PetroChina je eno največjih podjetij na Kitajskem.

8. MAČKA

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 128,2

CATL je proizvajalec baterij, specializiran za litij-ionske baterije, kar je izjemno pomembno v svetu, kjer so električna vozila prihodnost transporta. Ukvarja se tudi s proizvodnjo sistemov za shranjevanje energije. CATL, ki dominira v industriji litij-ionskih baterij, je imel leta 2021 32,6-odstotni tržni delež v proizvodnji litij-ionskih baterij za električna vozila, zaradi česar je največje tovrstno podjetje na svetu. Čeprav trenutno proizvede blizu 100 GWh na leto, podjetje pričakuje, da bo to do leta 2030 povečalo na več kot 800 GWh.

7. Kitajska kmetijska banka

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 138,1

Banke prevladujejo med 10 največjimi kitajskimi delnicami po tržni kapitalizaciji in Kitajska kmetijska banka ni izjema. Čeprav ima podružnice v več državah, je banka glede na sredstva tretja največja posojilodajalka na Kitajskem. Poleg tega ima Kitajska kmetijska banka več kot 2,7 milijona strank poleg 320 milijonov posameznikov in ima 24.000 podružnic. Leta 2010 je imela banka največji IPO v takratni zgodovini.

6. China Mobile

Skupna tržna kapitalizacija podjetja na dan 17. november 2022 (v milijardah): 146,5

China Mobile je podjetje v državni lasti, ki ponuja multimedijske in mobilne storitve. Je največji brezžični operater na svetu in ima blizu 950 milijonov naročnikov. Podjetje je leta 2021 zabeležilo prihodke v višini več kot 100 milijard USD. Tako kot Alibaba Group Holding Limited (NYSE:BABA) in Pinduoduo Inc. (NASDAQ:PDD), China Mobile je eno največjih podjetij na Kitajskem.

Kliknite za nadaljevanje branja in ogled 5 najboljših kitajskih delnic po tržni kapitalizaciji.

Predlagani članki:

Razkritje: Brez. 15 najboljših kitajskih delnic po tržni kapitalizaciji je bilo prvotno objavljeno na Insider Monkey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *