100 let zgodovine kaže razprodajo le polovice

 • Jon Wolfenbarger pravi, da bo razprodaja delnic verjetno trajala do sredine leta 2023.
 • Wolfenbarger ima družbo v svoji medvedji drži z imeni, kot sta Ray Dalio in Jeremy Grantham.
 • Wolfenbarger opozarja na precejšen upad od lani.

Jon Wolfenbarger meni, da so vlagatelji na borzi še vedno preveč optimistični, da bo dno medvedjega trga prišlo nekje v bližnji prihodnosti.

Preprost pogled v zgodovino bi jim povedal drugače, pravi Wolfenbarger, ustanovitelj Bikovski in medvedji dobiček ki že tri desetletja dela na finančnih trgih in ki opozarja na precejšen padec delnic od lani.

Wolfenbarger je v nedavnem komentarju strankam razmišljal o dolžini medvedjega trga v prejšnjem stoletju, ko je vstopil v recesijo. Ob trenutnem medvedjem trgu dobrih devet mesecev nazaj – S&P 500 je dosegel vrh 3. januarja letos – bodo medvedji obeti za delnice verjetno ostali še mesece, je dejal.

Evo, kako dolgo so recesijski medvedji trgi trajali od leta 1920, od meseca, ko so se začeli:

 • September 1929: 33 mesecev
 • September 1932: 5 mesecev
 • Marec 1937: 12 mesecev
 • Junij 1948: 12 mesecev
 • Avgust 1956: 14 mesecev
 • december 1968: 17 mesecev
 • Januar 1973: 21 mesecev
 • november 1980: 22 mesecev
 • Julij 1990: 3 mesece
 • Marec 2000: 31 mesecev
 • Oktober 2007: 17 mesecev
 • Februar 2020: 1 mesec

Povprečna dolžina teh 11 medvedjih trgov je več kot 15 mesecev. Ko pa razmislite o vrednotenju, se stvari spremenijo.

Ko medvedji trgi nastopijo, ko so vrednotenja razmeroma visoka, medvedji trgi ponavadi trajajo dlje. Mediana dolžine medvedjega trga v obdobjih visoke vrednosti med zgoraj naštetimi je 17 mesecev, je dejal Wolfenbarger, v primerjavi s 13 meseci, ko so vrednotenja privlačna. (Ni upošteval medvedjega trga leta 2020 – ki se je začel z visokimi vrednotenji – zaradi fiskalnih in denarnih spodbud brez primere, ki so delnice vrnile nazaj na območje bikovskega trga.)

Wolfenbarger je dejal, da pričakuje, da bo medvedji trg trajal 17 mesecev ali dlje, saj se je trenutna tržna razprodaja začela med nekaterimi najvišjimi vrednotenji doslej. V komentarju konec oktobra je dejal, da pričakuje, da bo indeks S&P 500 od vrha do dna padel za vsaj 37 %, vendar bo trg verjetno še naprej padel.

Seveda je Wolfenbargerjev poziv močno odvisen od recesije, ki se še ni zgodila, glede na Nacionalni urad za ekonomske raziskave, ki zagotavlja uradne označevalce recesije.

V drugem komentarju tega meseca je Wolfenbarger orisal, zakaj je prepričan, da prihaja recesija. Eden od razlogov je, da se je krivulja donosnosti obrnila, kar je bilo pred vsako recesijo od petdesetih let prejšnjega stoletja. Do inverzije krivulje donosnosti pride, ko se donosi obveznic s krajšim trajanjem dvignejo nad tiste z daljšim trajanjem. Najpogosteje uporabljene zapadlosti so dvoletni in 10-letni zapisi.

Inverzije, ki signalizirajo, da se vlagatelji slabšajo glede kratkoročnih obetov gospodarstva, so prikazane v spodnjem grafikonu, ko črta pade pod prag 0 %. Recesije so označene s sivo.

krivulja donosa

Federal Reserve Bank of St. LouisNekateri drugi kazalci, ki Wolfenbargerju povedo, da je pred nami recesija, vključujejo:

povpraševanje po kreditu

Federal Reserve Bank of St. Louis • Banke zaostrujejo svoje posojilne standarde

posojilni standardi

Federal Reserve Bank of St. Louis • In vodilni ekonomski indeks The Conference Board, ki združuje uspešnost 10 kazalnikov

vodilni gospodarski indeks

Konferenčni odborDa bi delnice dosegle dolgoročno dno, je Wolfenbarger dejal, da se bodo verjetno morale zgoditi tri stvari.

Ena je, da mora Fed prenehati zviševati obrestne mere. To se zdi malo verjetno v bližnji prihodnosti, saj centralna banka verjetno ne bo zvišala obrestnih mer do leta 2023 in je dejala, da je njen cilj spraviti realne obrestne mere na pozitivno območje.

Drugi je, da mora recesija običajno “trajati nekaj časa” ali se končati.

In končno je dejal, da bi moralo razpoloženje vlagateljev postati medvedje. Glede na kazalnike razpoloženja, kot sta kazalnik bika in medvedja Bank of America, je razpoloženje že odločno medvedje, vendar Wolfenbarger meni, da bi se lahko poslabšalo.

indikator bika in medveda

Bank of America“Ko vlagatelji tako agresivno lovijo delnice v upanju, da bo Fed morda prenehal zviševati obrestne mere nekaj mesecev v začetku leta 2023, to kaže, da razpoloženje vlagateljev ni dovolj medvedje, da bi označilo dno na tem medvedjem trgu,” je dejal Wolfenbarger, ki je tudi nekdanji analitik za vrednostne papirje pri Allianz Global Investors in investicijski bankir pri JPMorgan in Merrill Lynch.

Wolfenbargerjevi pogledi v kontekstu

V juniju, Societe Generale je opravila podobno analizo pri Wolfenbargerju in si ogledal medvedje trge v zadnjih 150 letih.

Ugotovili so, da si je trg okreval veliko hitreje in se po medvedjem trgu leta 2020 (zahvaljujoč spodbudam) povečal veliko bolj v primerjavi s prejšnjim zlomom trga, in dejali, da pričakujejo, da bo indeks S&P 500 padel na 3200, da bo padel v skladu s preteklimi vzorci donosa. Indeks S&P 500 je letos padel na 3577 in je bil v petek blizu 3959.

trendi vrednotenja po medvedjem trgu

Splošno društvo»Naša analiza kaže, da bi morali biti kumulativni donosi na današnjem dnu, marca 2020, v skladu s zgodovinsko linijo tržnih vrednotenj po krizi, okoli 35 %, kar je raven S&P 500 3020, kar pomeni skupni umik z vrha januarja 2022 v višini okoli 37 %, kar kaže na nadaljnjo razprodajo v višini okoli 15 % za dosego novega tržnega dna,” je v junijskem zapisu dejal Solomon Tadesse, glavni strateg banke za delnice v ZDA.

Dodal je: »S&P se je v zadnjih dveh letih dvignil za 113 % od najnižje tržne vrednosti 2237,50 23. marca 2020, kar odraža premoženjski balon brez primere, ki ga je med drugim povzročila prekomerna likvidnost denarne in fiskalne politike v tistem času. “

V četrtek, glavni globalni strateg Bank of America Michael Hartnett je dejal, da pričakuje, da bodo delnice v prvi polovici leta 2023 slabše poslovale, vendar bodo verjetno začele okrevati v drugi polovici leta, potem ko bo Fed spremenil politiko. To je v skladu s pričakovanji Wolfenbargerja.

“Mi pravimo obveznice H1’23, lastniški vrednostni papirji H2’23,” je Hartnett dejal v opombi strankam.

Številni drugi veliki vlagatelji – vključno z Guggenheim Partners Scott MinerdCrossmark Global Investments’ Bob lutkaInteractive Brokers’ Thomas PeterffyBridgewater’s Ray DalioDružinski urad Duquesne Stanley Druckenmillerin GSO Jeremy Grantham – je tudi pozval k potrpežljivosti v prihodnjih mesecih, ko Fed še naprej zvišuje obrestne mere in se gospodarstvo upočasnjuje.

Kot je dejal Wolfenbarger, je pivot Fed verjeten pogoj za dno, pivot pa je odvisen od tega, kaj bo CPI pokazal v prihodnjih mesecih. Delnice so se divje okrepile, potem ko je bil oktobrski CPI nižji od pričakovanj, in bi se to lahko ponovilo, če bodo novembrski podatki pokazali večji napredek pri zniževanju inflacije.

Toda če se bo inflacija izkazala za bolj vztrajno od vlagateljev, kot se je v prihodnjih mesecih – in če bo gospodarstvo medtem še naprej kazalo znake zloma – bi lahko delnice zrele za nadaljnje padce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *